Pe modelul Siria. Sudanul și-a dat acordul pentru înființarea unei baze navale a Rusiei pe teritoriul său

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit agenției de presă Associated Press, în urma vizitei recente a ministrului de externe rus, Serghei Lavrov, în Sudan, Armata sudaneză a aprobat crearea unei baze navale pentru Marina Rusă în țară.

Acum acordul încheiat între cele două părți trebuie ratificat, iar acest lucru va fi făcut de noul Guvern al Sudanului, care va fi format în viitorul apropiat. În prezent, puterea în țară este deținută de armată, care, în luna decembrie a anului trecut, a semnat un acord-cadru cu o serie de partide politice pentru formarea unui nou guvern.

“Partea rusă ne-a risipit toate îndoielile. Armata a fost de acord cu înțelegerea pentru înființarea în Port Sudan a unei baze pentru Forțele Navale ale Federației Ruse”, a declarat un oficial sudanez.

La începutul anului 2021, au apărut o serie de informații potrivit cărora  Forțele Navale ruse intenționează să înființeze un nou centru logistic în Sudan, care i-ar permite să controleze Marea Roșie și Canalul Suez. Autoritățile de la Moscova și Khartoum au încheiat un acord preliminar, care prevede construirea unei baze navale rusești în Port Sudan.

Potrivit acordului, în punctul logistic nu vor putea să staționeze, în același timp, mai mult de patru nave ale Forțelor Navale ale Federației Ruse, inclusiv nave de luptă cu propulsie nucleară. Rusia va trebui să notifice Sudanul cu 12 ore înainte de sosirea navelor sale și cu trei ore înainte de plecarea acestora. Potrivit proiectului, efectivele contingentului rus în noul punct de asigurare tehnico-materială nu va depăși 300 de persoane.

Apariția Rusiei în această regiune a îngrijorat Statele Unite, care au început să facă presiuni asupra autorităților de la Khartoum. Din această cauză, acordul a fost amânat inițial pe termen nelimitat. Ulterior, vecina Sudanului, Eritreea, s-a oferit să acorde Rusiei posibilitatea de a înființa o bază navală pe teritoriul său.

 

Bază navală rusă în Sudan, pe modelul Tartus din Siria

 

Comentariul autorului: Rusia dispune deja de un Punct de asigurare tehnico-materială pentru Forțele Navale în portul sirian Tartus. Acesta asigură funcționarea unei Grupări navale operative, care îndeplinește misiuni permanente în estul Mării Mediterane.

Probabil că, baza navală rusă din Sudan va fi formată și va funcționa după aceleași principii ca și cea din Siria, numai că numărul de nave rusești aflate în Port Sudan va fi mult mai mic. În aceste condiții este mult spus că Rusia va controla prin intermediul acesteia situația navală din Canalul Suez și Marea Roșie.

Prezența navală rusă în zonă va fi una limitată și va viza, în principal, asigurarea sprijinului tehnic pentru navele aflate în misiune în zona Oceanului Indian. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel