Pe fondul tensiunilor cu SUA și NATO, Rusia își întărește capabilitățile navale

Ionel Copcea |
Data publicării:

În cadrul unui interviu acordat agenției de presă RIA Novosti, Vladimir Pospelov, membru al Comisiei Militare Industriale și Colegiului maritim de pe lângă Guvernul Federației Ruse, a declarat, pe 17.05.2021, că, în cursul acestui an, Forțele Navale vor primi în dotare aproximativ 40 de nave de luptă și auxiliare.

“În total, în anul 2021, în înzestrarea Forțelor Navale ale Federației Ruse vor fi introduse în jur de 40 de nave de luptă și auxiliare din diverse clase”, a spus Pospelov.

Potrivit precizărilor acestuia, pe lista achizițiilor se află submarinul nuclear cu destinație strategică de generația a patra Prințul Oleg, din clasa Borei-A, precum și primul submarin din producția de serie din clasa Yasen-M, respectiv Novosibirsk. Acesta a reamintit că submarinul nuclear multirol Kazan a fost introdus recent în dotarea Forțelor Navale. 

“Este planificată livrarea de nave din clasele fregată și corvetă, a unui nou submarin diesel-electric din producția de serie Proiect 636.3, a unor nave mici purtătoare de rachete, nave de patrulare și nave auxiliare”, a adăugat Pospelov.

La sfârșitul lunii decembrie 2020, ministrul rus al apărării, general de armată Serghei Șoigu, anunțase că, în anul 2021, Forțele Navale urmează să primească patru submarine, șase nave de luptă de suprafață și 22 de vedete și nave auxiliare.

Comentariul autorului: Modernizarea înzestrării Forțelor Navale ale Federației Ruse are loc pe fondul creșterii tensiunilor în unele acvatorii maritime, îndeosebi din Marea Neagră și Marea Baltică.

În acest context, cele mai multe dintre navele de suprafață vor fi direcționate către flotele din cele două mări. În același timp, submarinele sunt destinate Fltei de Nord și Flotei din Oceanul Pacific.

Trebuie precizat faptul că aproape toate submarinele și navele de suprafață nou construite în șantierele navale rusești sunt purtătoare de rachete de croazietă de tip Kalibr și Onyks. Începând de anul viitor, acestea vor putea întrebuința și noile rachete hipersonice cu bazare navală de tip Zircon.

Alături de celelalte flote rusești, Flota rusă din Marea Neagră (FRMN) va continua să primească în dotare noi platforme purtătoare de rachete de croazieră. Începând din anul 2014, în înzestrarea FRMN au fost introduse 16 platforme de acest tip, respectiv șase submarine Proiect 636.3 și 10 nave de suprafață (trei fregate Proiect 11356M, trei nave de patrulare Proiect 22160 și patru nave mici purtătoare de rachete Proiect 21631).

 

În perspectiva apropiată, până în anul 2023, cel puțin alte 10 platforme purtătoare de rachete de croazieră vor fi introduse în compunerea FRMN. Astfel, în anul 2021 vor fi primite o navă de patrulare Proiect 22160 (Serghei Kotov) și două nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800 (Tsiklon și Askold). În 2022, o navă de patrulare Proiect 22160 (Viktor Veliky), o navă mică purtătoare de rachete Proiect 21631 (Naro-Fominsk) și două nave mici purtătoare de rachete Proiect 22800 (Amur și Tucha). În 2023, o navă de patrulare Proiect 22160 (Nikolai Sipyagin), o navă mică purtătoare de rachete Proiect 21631 (Stavropol) și o navă mică purtătoare de rachete Proiect 22800 (Taifun). 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel