”Avem nevoie urgentă de cel puțin șapte Patriot”. Patru țări din Europa și Asia dețin baterii Patriot care ar putea fi trimise imediat în Ucraina, spune un oficial ucrainean

Cătălin Costea |
Data actualizării: | Data publicării:

Ucraina intenționează să obțină cât mai curând șapte baterii de apărare antiaeriană Patriot, chiar și sub formă de împrumut, după cum a declarat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba, într-un interviu publicat pe 10 aprilie.

Pe măsură ce Rusia și-a intensificat atacurile asupra Ucrainei, deficitul de sisteme de apărare antiaeriană este resimțit tot mai acut, de la creșterea numărului de victime, până la afectarea sistematică a sistemului național ucrainean de alimentare cu energie electrică.

Președintele Volodimir Zelenski a precizat recent că, doar în cursul lunii martie, Rusia a lansat peste 400 de rachete de diferite tipuri, 600 de drone Shahed și 3.000 de bombe aeriene ghidate, provocând victime civile și daune grave infrastructurii ucrainene. Iar acest ritm a continuat cel puțin la fel de intens în cursul lunii aprilie.

Prin urmare, Kievul și-a intensificat apelurile către aliați pentru a obține mai multe sisteme de apărare antiaeriană, în special sisteme Patriot, care pot intercepta rachete balistice.

Potrivit președintelui Zelenski, Ucraina are nevoie de 25 de unități de Patrioți pentru a acoperi țara în întregime, dar Kuleba a spus că inițial este concentrat pe asigurarea a șapte baterii. Acest lucru ar fi suficient pentru a proteja cele mai mari orașe ale Ucrainei și pentru a lăsa cel puțin o baterie pentru a fi mai aproape de front.

 

Sunt destule sisteme Patriot disponibile

De asemenea, Kuleba a declarat că echipa sa a identificat peste 100 de sisteme Patriot disponibile în străinătate, adăugând că „se chinuie să înțeleagă” de ce unele țări refuză să transfere cel puțin unul dintre sistemele lor în Ucraina.

Diplomatul ucrainean susține că Ucraina poate primi baterii de Patriot chiar și sub formă de împrumut, dând asigurări că le va returna de îndată ce țara care le-a oferit va avea nevoie.

Însă nici acest "tip de diplomație nu funcționează, îmi vine să mă dau cu capul de ziduri. Pur și simplu nu înțeleg de ce se întâmplă asta", a și-a exprimat frustrarea Kuleba pentru jurnaliștii de la Washington Post.

Potrivit ministrului, patru țări din Europa și Asia dețin sisteme Patriot care ar putea fi trimise imediat în Ucraina. Acesta a precizat că va continua să facă lobby și în SUA, de la care se așteaptă principalele livrări.

„Credeți sincer că întreaga armată americană nu are o baterie de Patriot de rezervă, care să nu fie în serviciu de luptă și care să nu poată fi dată Ucrainei?”, a întrebat diplomatul jurnaliștii americani.

După ce Kuleba a subliniat nevoia Ucrainei de sisteme Patriot în cadrul reuniunii miniștrilor de externe ai NATO din capitala Belgiei, din 3-4 aprilie, mai mulți aliați ai Kievului s-au angajat să caute sisteme de apărare antiaeriană pentru Kiev.

Până în prezent nu au fost însă avansate oferte directe, însă, în cursul zilei de astăzi, 11 aprilie, Parlamentul European a făcut un prim pas ferm pentru a crește presiunea pe pe țările europene în acest sens și a refuzat descărcarea de gestiune a bugetului Consiliului UE până când liderii europeni vor decide să sprijine Ucraina cu sisteme suplimentare de apărare aeriană Patriot. Decizia a fost susținută de 515 deputați europeni, dintre care 62 au votat împotrivă.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel