Ucraina și-a făcut calculul. Pentru a închide complet cerul în fața rachetelor Rusiei e nevoie de 25 de sisteme Patriot cu șase până la opt baterii fiecare

Costea Cătălin |
Data publicării:
Unitatea de lansare a unui sistem de rachete Patriot, operată de militari ai U.S. Army. Sursa foto: GENERAL DYNAMICS.
Unitatea de lansare a unui sistem de rachete Patriot, operată de militari ai U.S. Army. Sursa foto: GENERAL DYNAMICS.

În contextul atacurilor aeriene cu rachete, drone și bombe cu planare executate constant în ultima perioadă de către Rusia asupra localităților din mai multe zone ale Ucrainei, președintele Volodimir Zelenski a dezvăluit că, pentru protejarea deplină a spațiului aerian, Ucraina are nevoie de 25 de divizioane de apărare antiaeriană echipate cu Patriot sau de nivel similar.

„Pot spune: pentru a închide complet Ucraina, pe viitor este de dorit ca Ucraina să aibă 25 de sisteme Patriot cu șase până la opt baterii fiecare. Nu am vorbit niciodată despre asta. Totuși, nu văd niciun secret aici, pentru că toți partenerii noștri știu deja acest lucru foarte bine. Ei știu chiar și punctele în care sistemele relevante ar trebui să fie amplasate și să funcționeze. Sistemul Patriot sau unul analog", a declarat Zelenski într-un interviu acordat sâmbătă, 6 aprilie, prin telefon.

Președintele ucrainean recunoaște că este un număr mare de unități de apărare antiaeriană, “dar și teritoriul Ucrainei este foarte mare, chiar și ținând cont de regiunile în care nu se zboară deloc, sau aproape deloc”.

După cum a menționat acesta, lipsa apărării antiaeriene are un impact negativ major asupra protecției infrastructurii energetice, întrucât Rusia utilizează rachete și bombe care depășesc rezistența sistemelor de protecție din beton ridicate pentru securizarea instalațiilor energetice.

„Vor termina sistemul nostru de alimentare și aceasta este dorința lor... Și aici doar sistemul Patriot sau unul analog poate funcționa. Acum trebuie să alegem ce obiectiv să protejăm la un moment dat, un oraș sau altul. Prin urmare, din cauza redislocărilor necesare ale sistemelor de apărarea antiaeriană, care nu ar trebui să se miște, se pierde atât viteza de reacție, cât și capacitatea de protecție a unor obiective", a detaliat Zelenski.

 

Ucraina are un stoc de rachete pentru apărarea antiaeriană, însă, având în vedere intensitatea bombardamentelor ruse, este necesar ca lucrurile să fie privite în perspectivă

 

2. Sistem Pat... (patriot-kinzhal_59972900.jpg)

Liderul ucrainean a precizat că în prezent Ucraina are un stoc de rachete pentru apărarea antiaeriană, însă, având în vedere intensitatea bombardamentelor ruse, este necesar ca lucrurile să fie privite în perspectivă. 

"Mâine s-ar putea să continue această intensitate, și nu ne vom mai descurca. Dacă lovesc în fiecare zi așa cum au lovit în ultima lună, s-ar putea să nu avem suficiente rachete. Și partenerii știu asta. Am calculat datele la care am avem nevoie de aceste rachete. Știm câte ne trebuie în medie pentru o zi, la un astfel de ritm de atac al Rusiei. Ei bine, astfel de procese trebuie accelerate. Toate acestea costă bani. Lucrăm", a conchis președintele.

Reamintim că o baterie de Patriot - care reprezintă practic structura de bază în asigurarea apărării antiaeriene - constă dintr-un radar (cu matrice fazată), o stație pentru controlul angajării țintei, sistemul de alimentare cu energie electrică și până la opt lansatoare cu câte patru rachete gata de tragere.

Un calcul simplu arată astfel că Ucraina ar avea nevoie de un număr de 150 -200 de baterii Patriot, respectiv între 1.200 și 1.600 de sisteme de lansare, care însumează doar pentru faza gata de tragere între 4.800 și 6.400 de rachete.

Cifrele sunt imense fie și doar din perspectiva producerii/procurării acestora, iar dacă avem în vedere că o singură baterie de Patriot costă puțin peste 1 miliard de dolari (cu tot cu rachete), avem dimensiunea financiară a necesarului, de 150-200 de miliarde de dolari, ceea ce aproape că depășește tot sprijinul însumat primit de Ucraina de îl începutul războiului împotriva invaziei ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel