Partidul ”Șor” a fost declarat neconstituțional. ”A beneficiat de sprijin din partea serviciilor secrete ale unui stat terț”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Reprezentanţi ai partidului prorus SOR - proteste la Chişinău, capitala Republicii Moldova.
Reprezentanţi ai partidului prorus SOR - proteste la Chişinău, capitala Republicii Moldova.

Curtea Constituțională (CC) a Republicii Moldova a declarat partidul pro-rus ”Șor” ca fiind neconstituțional.

Aceasta este prima interdicție a unei formațiuni politice, de la interzicerea Partidului Comunist din Moldova, din 1991.

Așa cum reiese din hotărârea Curții Constituționale, deputații Partidului Șor își vor păstra mandatele în parlament, dar formațiunea politică va fi desființată. După aceea, ei pot acționa doar ca deputați independenți.

”De la data pronunțării prezentei hotărâri, Partidul Politic „Șor” se consideră dizolvat. Nici un act al organelor acestui partid adoptat după pronunțarea prezentei hotărâri nu are valoare juridică”, se arată în hotărârea CC.

„Curtea Constituțională a declarat neconstituțional Partidul „Șor”. Este o decizie așteptată de societate, anume pentru că moldovenii pun preț și vor să trăiască într-un stat democratic, într-un stat de drept, unde organizațiile criminale nu sunt protejate, ci împiedicate să captureze statul.

Un partid politic creat din corupție și pentru corupție este un pericol pentru sistemul constituțional și securitatea statului”, a declarat președinta Sandu.

La rândul său, prim-ministrul Dorin Receana a declarat: „Acest partid a beneficiat de sprijin, inclusiv financiar, din partea serviciilor secrete ale unui stat terț, cu scopul de a destabiliza R. Moldova și de a deturna cursul nostru de integrare europeană.

Președintele Parlamentului Igor Grosu, a accentuat faptul că „finanțarea partidelor din bani furați de la cetățeni va fi sancționată dur, pentru că doar așa putem face curățenie în politică și ne putem asigura că în instituțiile statului ajung oameni integri, care lucrează doar pentru cetățeni”.

Pe 10 mai, Curtea Constituțională a Moldovei a început să examineze recursul guvernului de a verifica partidul Șor.

Partidul ”Șor” a numit această decizie „fără precedent și penală”, menționând că Moldova este prima țară din Europa în care un partid de opoziție este lichidat.

Manevrat de Kremlin, partidul ”Șor” încearcă din toamna anului trecut destabilizarea R. Moldova, prin acțiuni camuflate drept mișcări de protest, prin care se cere demisia actualului guvern, dar în special a Maiei Sandu. ”Șor” acuză autoritățile de la Chișinău pentru că nu a negociat prețuri mai bune la gaze cu Rusia.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel