Până la sfârșitul anului Rusia va începe testarea primului bombardier Tu-160M construit de la zero. Decolare încă nu e planificată

Ionel Copcea |
Data publicării:

Agenția de presă rusă Tass a informat, pe 29.11.2021, citând o sursă din cadrul industriei constructoare de aeronave, că, în luna decembrie, primul bombardier strategic de tip Tu-160M construit de la zero la Întreprinderea de aviație S.P. Gorbunov din Kazan va rula pentru prima dată pe pista de decolare.

“Avionul este gata în hangar și este alimentat. Până la sfârșitul anului, aeronava Tu-160M va face cu siguranță o rulare de-a lungul pistei. Deocamdată însă, nu există planuri pentru decolarea avionului”, a menționat sursa.

Potrivit precizărilor acesteia, data de începere a testelor este fluctuantă și urmează să fie stabilită de conducerea întreprinderii.

Pe 30 iulie 2021, șeful Corporației întrunite constructoare de avioane (OAK), Yuri Slyusar, a declarat că societatea Tupolev lucrează la asamblarea primului avion Tu-160M complet nou, construit de la zero. În același timp, potrivit precizărilor acestuia, are loc finalizarea lucrărilor la fabricarea celei de-a doua aeronave transformate dintr-un avion Tu-160 vechi, aflat în exploatare.

 

Tu-160, împreună cu Tu-95MS, formează baza flotei moderne a Aviației ruse cu rază lungă de acțiune

 

Avionul Tu-160 (Produs 70), cunoscut în clasificare NATO ca Blackjack sau Lebăda albă după denumirea rusească, este un bombardier strategic supersonic purtător de rachete dezvoltat în perioada sovietică, având geometria variabilă a aripilor. Împreună cu aeronava Tu-95MS, acesta formează baza flotei moderne a Aviației cu rază lungă de acțiune din cadrul Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse. Acesta este destinat pentru distrugerea țintelor la distanțe îndepărtate cu arme nucleare și convenționale. Tu-160 este cel mai mare avion supersonic din istoria Aviației Militare.

În anul 2015, a fost anunțată decizia de reluare a producției de bombardiere strategice Tu-160, într-o versiune modernizată. La începutul lunii noiembrie 2020, primul bombardier profund modernizat de tip Tu-160M a efectuat primul zbor cu notoare noi NK-32-02 de pe aerodromul fabricii de avioane din Kazan. După cum a informat OAK, în timpul zborului, au fost verificate sistemele generale și avionica instalată în timpul modernizării și a fost evaluată funcționarea noului motor NK-32 din seria 02.

În anul 2020, avionul Tu-160M a fost inclus în lista celor mai semnificative realizări mondiale în domeniul Aviației Militare, întocmită de celebra revistă americană de specialitate Aviation Week & Space Technology.

 

Tupolev desfășoară, în paralel, producerea de bombardiere strategice noi de tip Tu-160M

 

Comentariul autorului: Compania Tupolev desfășoară, în paralel, producerea de bombardiere strategice noi de tip Tu-160M și aducerea la acest standard a celor 16 avioane Tu-160 aflate în exploatare în cadrul Aviației cu rază lungă de acțiune (Aviația Strategică).

La sfârșitul lunii ianuarie 2018, reprezentanții Ministerului Apărării și ai companiei Tupolev au semnat, în prezența președintelui rus, Vladimir Putin, un contract pentru producerea și livrarea a 10 bombardiere noi de tip Tu-160M. Costul unei aeronave este estimat la aproximativ 18 miliarde de ruble. 

Planurile curente ale Ministerului rus al Apărării prevăd achiziționarea pe termen lung a aproximativ 50 de avioane Tu-160M pentru dotarea Forțelor Aerocosmice ale Federației Ruse.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel