Pakistanul anunță că nu va interveni în conflictul dintre SUA și Iran

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Ministrul pakistanez de Externe, Shah Mehmood Qureshi, a declarat că țara sa nu se va implica în conflictul dintre Statele Unite și Iran. Tensiunile dintre Washington și Teheran au escaladat după asasinarea asasinarea generalului iranian Qassem Soleimani de către forțe americane.

Potrivit celor de la Reuters, citați de Mediafax, asasinarea oficialului iranian pune Pakistanul, o țară majoritar sunnită, dar cu o importantă minoritate șiită într-o poziție dificilă. Un aliat al Arabiei Saudite și al Statelor Unite, Pakistanul are o relație complexă cu Iranul, țară cu care are aproximativ 1.000 de kilometri de graniță.

Mii de șiiți au protestat duminică în mai multe orașe din Pakistan în semn de solidaritate cu Iranul. La Karachi manifestanții au avut confruntări cu polițiștii după ce au încercat să se îndrepte către Consulatul Statelor Unite.

 

Pakistanul stă deoparte în conflictul dintre SUA și Iran

 

„Este limpede că teritoriul pakistanez nu va fi folosit împotriva niciunui stat, iar Pakistanul nu va deveni parte a acestui conflict", a informat Qureshi, prin intermediul unui comunicat.

„Pakistanul a susținut în mod clar faptul că nu este de acord cu nicio acțiune unilaterală", a adăugat oficialul.

Armata americană l-a asasinat vineri dimineaţă, în capitala Irakului, Bagdad, pe generalul Qassem Soleimani, comandantul Forţei Quds din cadrul Gardienilor Revoluţiei din Iran. Ca reacție, autoritățile iraniene au lansat mai multe amenințări la adresa Statelor Unite.

„Orientul Mijlociu a fost și este o regiune volatilă, iar această regiune nu își poate permite un nou război. Facem parte din această regiune și, atunci când aici izbucnește un conflict, Pakistanul nu poate scăpa", a mai spus Qureshi.

Acesta a adăugat că există posibilitatea ca asasinarea lui Soleimani de către Statele Unite să ducă la izbucnirea unor violențe interconfesionale, care ar putea afecta inclusiv Afganistanul.

Ca răspuns la avertismentele Iranului cu represalii, președintele Statelor Unite, Donald Trump a amenințat că va lovi 52 de site-uri iraniene, inclusiv ținte culturale, dacă Teheranul atacă americani sau obiective americane, adâncind o criză care a sporit temerile unei noi conflagrații în Orientul Mijlociu.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel