Operațiuni militare Egipt: Zeci de presupuşi jihadişti, ucişi

Sebastian Florea |
Data publicării:

Douăzeci de presupuşi jihadişti au fost ucişi în Sinaiul egiptean (nord-est) şi în vestul ţării în cursul unor operaţiuni efectuate de forţele de securitate.

Actacul a fost declanșat împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI), după cum a anunţat armata miercuri, relatează AFP. De la destituirea în 2013 de către armată a preşedintelui Mohamed Morsi, provenit din cadrul Frăţiei Musulmane, forţele egiptene se confruntă cu grupuri extremiste, între care SI.

Armata a lansat în luna februarie o campanie militară vastă numită ''Sinai 2018'', vizând îndepărtarea jihadiştilor din ramura locală a SI, activă în special în nordul peninsulei Sinai. ''Şapte jihadişti foarte periculoşi'', membri ai unei ''celule teroriste'', au fost ucişi în timpul unei operaţiuni în zona de graniţă cu Libia, în vestul ţării, a anunţat armata într-un comunicat.

Armata a anunţat, de asemenea, moartea a ''13 jihadişti în cursul unui schimb de focuri cu forţele'' de securitate în centrul şi nordul peninsulei Sinai. Aproximativ 300 de jihadişti şi 30 de soldaţi au murit de la lansarea operaţiunii ''Sinai 2018'', potrivit unor cifre oficiale.

Nevoia de ajutor umanitar

Presa nu a fost autorizată să se deplaseze la faţa locului. Armata a organizat în luna iulie pentru mass-media străine o vizită inedită la Al-Arish, capitala Sinaiului de Nord. Organizaţiile pentru apărarea drepturilor omului au denunţat în mod repetat consecinţele asupra populaţiei civile ale campaniei duse de către armata egipteană.

Human Rights Watch (HRW) a indicat într-un raport publicat în luna aprilie că, din cauza ofensivei, ''până la 420.000 de locuitori din patru oraşe din nord-estul'' peninsulei au nevoie urgentă de ajutor umanitar. La rândul său, armata afirmă că populaţia sprijină operaţiunea şi că primeşte asistenţă umanitară.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel