Operațiune antiterorism în Franța. Rețeaua finanța grupările Al-Qaida și Stat Islamic din Siria prin criptomonedă

Eduard Pascu |
Data publicării:

Douăzeci şi nouă de persoane au fost arestate marţi în cadrul unei operaţiuni care a vizat un sistem de finanţare cibernetică a terorismului în beneficiul unor membri ai Al-Qaida şi ai Stat Islamic în Siria, a anunţat justiţia franceză, citată de AFP şi dpa.

Această operaţiune a presupus "55 de percheziţii în 26 de departamente diferite şi plasarea în arest a 29 de persoane, în vârstă de 22 până la 66 de ani, care sunt în mare parte suspectate de injectarea de fonduri în reţea în beneficiul unor apropiaţi care se aflau în Siria" şi două dintre ele pentru sprijin logistic furnizat reţelei, a explicat parchetul antiterorist într-un comunicat.

Potrivit parchetului antiterorist, în spatele reţelei s-ar afla doi cetăţeni francezi care locuiesc în Siria. Reţeaua "sofisticată" de finanţare a implicat zeci de rezidenţi francezi care au cumpărat în mod repetat cupoane de criptomonedă valorând între 10 şi 150 de euro în mici magazine de comercializare a tutunului, au informat procurorii, transmite Agerpres.

Informaţiile de pe cupoane au fost trimise apoi prin servicii de mesagerie securizate unor jihadişti care locuiesc în Siria, care le-au folosit pentru a cumpăra criptomonedă pe platformele de tranzacţionare a bitcoin, potrivit procurorilor.

Noua tehnică a fost dezvoltată după ce anchetatorii care investigau spălarea banilor au descoperit practica precedentă de a trimite electronic fonduri unor asociaţi din ţări vecine Siriei, au spus procurorii. Cei doi cetăţeni francezi din Siria sunt suspectaţi că ar fi membri ai Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură siriană a Al-Qaida, care controlează mare parte din teritoriul controlat de rebeli al Siriei.

Procurorii susţin că, potrivit estimărilor lor, sute de mii de euro au fost trimise în Siria prin intermediul acestei reţele. Se crede că fondurile au fost utilizate de membri ai Al-Qaida care trăiesc clandestin în nord-vestul Siriei, precum şi de membri ai grupării rivale Stat Islamic.

În total, la percheziţii au participat în întreaga ţară 350 de poliţişti, sprijiniţi de zece unităţi ale forţelor speciale.

Citește și: Talibanii şi Al-Qaida păstrează legături strânse, arată un raport al Pentagonului

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel