Olanda intră într-un club select: Prima escadrilă de F-35 a fost declarată operațională și gata de luptă

Schimb de generații: Un F-35 olandez, zburând alături de un F-16 al Forțelor Aeriene Regale Olandeze. Sursă foto: F-35 @official @LockheedMartin
Schimb de generații: Un F-35 olandez, zburând alături de un F-16 al Forțelor Aeriene Regale Olandeze. Sursă foto: F-35 @official @LockheedMartin

Olanda a anunțat oficial că prima escadrilă de F-35 Lightning II a fost declarată operațională și gata de luptă. Olanda se alături unui cerc select de state care au atins această capacitate a F-35.

Anunțul a fost făcut tocmai de Ministerul Apărării al Țărilor de Jos. Astfel, Forțelor Aeriene Regale Olandeze au atins initial operational capability (IOC).

Potrivit sursei citate, acest lucru înseamnă că Olanda are capacitatea de a desfășura patru aeronave F-35 Lightning II, împreună cu personalul auxiliar, oriunde în lume.

Olanda se alătură astfel unul club select de 8 țări care au atins această capacitate. Printre ele se numără Marea Britanie, Italia, Norvegia și, desigur, Statele Unite ale Americii.

Această capacitate a fost atinsă după o serie complexă de etape care au inclus și exerciții atât în statul nordic cât și în străinătate.

 

Olanda înlocuiește F-16 cu F-35 Lightning II. Forțele Aeriene Regale Olandeze au achiziționat 46 de avioane de generația a V-a

 

CITEȘTE ȘI: F-16 norvegiene ajung în România anul viitor. Din 2024 vor fi în sfârșit scoase din serviciul de luptă MiG-21 LanceR

Ministerul olandez al Apărării că programul F-35 Lightning II are ca scop înlocuirea aeronavelor F-16 Fightning Falcon.

Primul F-35 a fost livrat Olandei la finalul anului 2019. În total, până la finalul anului 2024, Olanda va opera nu mai puțin de 46 de avioane de generația a V-a F-35.

Inițial Olanda a solicitat să achiziționeze 37 de aeronave F-35, ulterior numărul acestora a fost mărit cu 9.

Parlamentul olandez a aprobat, în martie 2015, un contract de achiziţie pentru avioane de vânătoare stealth F-35A de la compania americană Lockheed Martin, confirmând oficial ca acestea vor înlocui treptat avioanele F-16 din dotarea Forțelor Aeriene Regale Olandeze.

F-35 se pare că are un succes major în statele nordice. Pe lângă Olanda, aeronavele americane se află în înzestrarea Danemarcăi, dar și a Norvegiei. Ultima pe această listă e Finlanda. La începutul acestei luni Guvernul de la Helsinki a anunțat oficial că a ales să achiziționeze avioane de luptă de generația a V-a de tip F-35 Lightning II. Anunțul a reprezentat o nouă victorie uriașă a americanilor de la Lockheed Martin în Europa. Alegerea Finalndei a venit după ce inițial și Elveția a ales F-35.

Separat, tot în această lună, prima escadrilă de avioane de luptă F-35A a Forțelor Aeriene ale SUA din Europa, care va fi dislocată în Anglia, la Baza Aeriană Lakenheath a Royal Air Force, a început să primească primele avioane. 

CITEȘTE ȘI: Primele F-35 au sosit în Europa. USAFE: Escadrila 495 Luptă, poreclită Valkyries, a început să primească primele avioane

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel