Oficialii ruși neagă informațiile potrivit cărora Kremlinul ar fi răspuns propunerilor SUA pe tema crizei din Ucraina

Cătălin Costea |
Data publicării:
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook
Foto: Ministerul Apărării al Federației Ruse, pagina oficială de Facebook

Oficialii ruși au negat astăzi, 1 februarie, informațiile potrivit cărora Moscova a trimis Washingtonului un răspuns scris la propunerea SUA privind atenuarea crizei din Ucraina, la o zi după ce părțile au făcut schimb de acuzații pe această temă în cadrul Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite.

Washingtonul a oferit Moscovei un răspuns scris la cererile privind blocarea aderării Ucrainei la NATO, oprirea desfășurării armelor NATO în apropierea granițelor ruse și retragerea forțelor alianței din Europa de Est, iar luni trei oficiali ai administrației Biden au declarat că guvernul rus a trimis un răspuns scris la propunerile SUA.

Un oficial al Departamentului de Stat al SUA a refuzat să ofere detalii despre document, precizând că „ar fi neproductiv să se negocieze în public” și că SUA lasă Rusiei decizia de a face public răspunsul dat.

Însă ministrul adjunct de externe Alexander Grushko a declarat azi agenției ruse de presă RIA Novosti că acest lucru „nu este adevărat”. Agenția a citat, de asemenea, un înalt diplomat neprecizat din Ministerul rus de Externe, care a declarat că ministrul de externe Serghei Lavrov a trimis un mesaj colegilor săi occidentali, inclusiv secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, despre „principiul indivizibilității securității”, dar mesajul nu a reprezentat nici pe departe un răspuns la propunerile Washingtonului.

 

Rusia spune că a fost de fapt „o confuzie” iar răspunsul propunerilor SUA este încă în lucru

 

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat azi reporterilor că a fost „o confuzie” și a precizat că răspunsul Rusiei la propunerile SUA este încă în lucru. Ceea ce a fost transmis oficialilor occidentali „au fost alte considerente, pe o problemă oarecum diferită”, a subliniat Peskov.

Luni, în cadrul ședinței Consiliului de Securitate al ONU organizate pentru a dezbate situația concentrării trupelor ruse în apropierea Ucrainei, reprezentanții ruși au acuzat Occidentul că „accentuează tensiunile” asupra Ucrainei și au declarat că SUA au adus „naziști puri” la putere în Ucraina.

De cealaltă parte, ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, a răspuns că forța militară în creștere a Rusiei de-a lungul granițelor Ucrainei reprezintă „cea mai mare mobilizare” de trupe din Europa din ultimele decenii, adăugând că a aceasta are loc pe fondul creșterii atacurilor cibernetice și a dezinformării rusești.

Schimburile dure din Consiliul de Securitate au venit după ce Moscova a avut o încercare nereușită de a bloca reuniunea. A fost prima sesiune deschisă în care toți protagoniștii crizei din Ucraina au vorbit public, chiar dacă cel mai puternic organism al ONU nu a stabilit nicio măsură.

Este de așteptat ca în această săptămâna sa aibă loc mai multe acțiuni la nivel diplomatic. Între timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat un decret de creștere a numărului personalului militar cu 100.000 de persoane, ridicând numărul total admis al acestora la 350.000 de militari.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel