Oficialii polonezi regretă și acum că nu au profitat de șansa de a intra în programul F-35 încă din 2011. România, în clubul F-35 abia după 2030

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
F-35 Polonia, sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia
F-35 Polonia, sursă foto: Ministerul Apărării din Polonia

Adjunctul ministrului polonez al apărării naţionale dezvăluie că Polonia putea intra în programul F-35 încă de acum 12 ani dacă conducătorii de atunci ar fi profitat de oportunitățile ivite atunci.

Polonia a achiziționat 32 de avioane F-35A în ianuarie 2020. Conform calendarului făcut public, primele F-35 pentru Polonia vor fi livrate forțelor aeriene poloneze în 2024, iar livrările vor continua până în 2030.

Totuși, primele F-35 poloneze vor ajunge efectiv în Polonia, Baza Aeriană din Lask, abia în 2026, iar Varșovia încearcă să accelereze aceste date de livrare.

F-35 / facebook, Armata poloneză, foto: Piotr Wróblewski

Oficialul polonez Wojciech Skurkiewicz, adjunctul șefului de la apărare, a confirmat la PolskieRadio24 că programul F-35 rămâne pentru Polonia unul prioritar și spune că armata poloneză ar fi putut opera încă de acum câțiva ani aeronavele americane de generația a cincea.

Astăzi ne-am fi aflat într-o situație complet diferită, a subliniat ministrul adjunct al apărării naționale. 

”Regret un lucru - am avut ocazia încă din 2011 să intrăm în programul F-35. Cu toate acestea, conducătorii de atunci nu au profitat de acest lucru. Acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple”, a explicat Skurkiewicz.

Ministrul polonez al apărării, Mariusz Błaszczak, alături de unul dintre piloții Forțelor Aeriene poloneze

Oficialul nu a exclus posibilitatea ca Forțele Aeriene poloneze să zboare chiar și aeronave F-22 Raptor dacă SUA ridică interdicția de export pentru aceste aeronave. ”Deocamdată, aceste mașini sunt echipamentul exclusiv al armatei SUA” - a explicat ministrul adjunct.

Singurul lucru sigur până acum este că primul F-35 Lightning II destinat Forțelor Aeriene Poloneze a intrat oficial în producție pe linia de asamblare din Marietta, Georgia, așa cum a anunțat și producătorul de avioane Lockheed Martin. La eveniment a fost invitat primul ministru Mateusz Morawiecki.

 

România va intra în clubul F-35 abia după 2030

În timp ce polonezii se întreabă cum au putut să rateze oportunitatea de a avea avioane F-35 cu aproape 10 ani mai devreme, România nici nu a semnat încă contractul pentru aeronavele de generația a cincea.

Machetă a F-35 Lightning II cu cocarda României, prezentată de Lockheed Martin la BSDA 2022

Totuși, procesul care va duce la achiziția de F-35 de către România pare să fi început, odată cu aprobarea în CSAT a ”concepției de realizare a capabilității operaționale de apărare aeriană cu avioane multirol de generația a V-a”.

Dacă totul decurge conform planului, primele aeronave F-35 ar putea ajunge în dotarea Forțelor Aeriene române după anul 2035, așa cum anticipa săptămânile trecute și general-maior dr. ing. Teodor Incicaș, șeful Direcției Generale pentru Armamente.

”Armata României își propune ca, după 2030, să realizeze prima capabilitate operațională, prima escadrilă de avioane F-35”, dezvăluia general-maior Incicaș.

La rândul său, general (r) Ștefan Dănilă, fost șef al Statului Major General al armatei, este de părere că 2030 este un termen rezonabil, având în vedere complexitatea programului F-35.

Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Forțelor Armate ale României, a comentat într-o conferință subiectul momentului: F-35 pentru România.

Șeful Armatei a remarcat că decizia de ieri e o „opțiune fermă” a României pentru F-35.

În ceea ce privește orizontul de timp, șeful Armatei spune că achiziția se va face după 2030, când resursa avioanelor F-16 va ajunge la final.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel