Oficiali ai serviciilor de informații din SUA: Ne pregatim de o escaladare majoră a atacurilor milițiilor pro-iraniene împotriva trupelor americane

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit mai multor oficiali americani, SUA au informații potrivit cărora grupări de miliție susținute de Iran plănuiesc să intensifice atacurile împotriva forțelor americane aflate în Orientul Mijlociu, în timp ce Iranul încearcă să profite de reacția din regiune față de sprijinul SUA pentru Israel. Grupări de militanţi au lansat deja mai multe atacuri cu drone împotriva forțelor americane din Irak și Siria.

Potrivit CNN, care citează oficiali din cadrul serviciilor de informații, SUA au acum informații specifice potrivit cărora aceleași grupuri ar putea intensifica atacurile și mai mult pe măsură ce războiul dintre Israel și Hamas continuă.

Există "lumini roșii care clipesc peste tot", a declarat un oficial american din regiune pentru CNN.

Oficialii au declarat că, în acest moment, Iranul pare să încurajeze grupările teroriste, mai degrabă decât să le coordoneze în mod direct. Un oficial a declarat că Iranul oferă îndrumări acestor grupări că nu vor fi pedepsite - de exemplu, prin faptul că nu vor fi realimentate cu armament - dacă vor continua să atace ținte americane sau israeliene.  

Luni, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că există "o legătură foarte directă între aceste grupuri" și Corpul Gardienilor Revoluției iraniene și a spus că SUA sunt "profund îngrijorate de potențialul unei escaladări semnificative a acestor atacuri în zilele următoare". 

 

Care este gradul de implicare al Iranului un coordonarea de atacuri la adresa militarilor americani?

 

"Vedem o posibilitate de escaladare mult mai semnificativă împotriva forțelor și personalului american pe termen scurt", a declarat oficialul. "Și să fim clari în această privință. Drumul duce spre Iran. Iranul finanțează, înarmează, echipează și antrenează miliții și forțe proxy în toată regiunea. ... Ne pregătim pentru această escaladare, atât în ceea ce privește apărarea forțelor noastre, cât și pentru a fi pregătiți să răspundem în mod adecvat", a spus oficial american din domeniul apărării.

Iranul sprijină o serie de grupări şi miliții proxy în țări din întreaga regiune prin intermediul IRGC-Quds Force, iar Teheranul nu exercită întotdeauna o comandă și un control direct asupra acestor grupări. Cât de dispuse sunt aceste grupuri să acționeze independent este o "lacună persistentă în materie de intelligence", a notat o sursă.

Dar, după cum a spus John Kirby, "știm că Iranul monitorizează îndeaproape aceste evenimente și, în unele cazuri, facilitează în mod activ atacurile și îi stimulează pe alții care ar putea dori să exploateze conflictul în propriul lor interes", a spus oficialul american.

Întrebat luni de CNN dacă Iranul coordonează aceste grupuri, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller, a declarat: "Indiferent dacă le coordonează sau nu, acestea sunt miliții pe care le-au sponsorizat și de care sunt responsabili". 

În cazul recentelor atacuri cu drone asupra bazelor care adăpostesc forțe americane, "Iranul este cu siguranță mai vinovat decât în cazul atacului Hamas din Israel", a declarat o altă persoană familiarizată cu subiectul. CNN a relatat anterior că oficialii guvernamentali iranieni au părut luați prin surprindere de atacul terorist al Hamas asupra Israelului din 7 octombrie.  

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel