Cu privirea în trecut. Oficial de la Budapesta: Unificarea naţională rămâne un obiectiv strategic pentru Guvernul ungar

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

La o conferinţă de trei zile, intitulată "Diaspora 2023 - Comunităţi fără frontiere", organizată începând de joi de Universitatea din Pécs (PTE), secretarul de stat Árpád János Potápi a subliniat că preocuparea Cabinetului Orban pentru părţile naţiunii, comunităţile naţionale şi maghiarii care trăiesc în afara graniţelor Ungariei este fundamentală, explicită şi continuă.

Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politica naţională în cadrul Cancelariei premierului ungar Viktor Orban, a declarat joi că guvernul ungar nu renunţă la obiectivele sale strategice naţionale nici măcar în această situaţie economică dificilă cauzată de război, astfel că îşi continuă munca de unificare naţională prin consolidarea comunităţilor maghiare de dincolo de graniţele Ungariei şi prin grija faţă de aceste comunităţi, relatează Rador și Hirado.

Cu privirea în trecut

Foto: premierul ungar Viktor Orban

Trebuie spus că orice stat (inclusiv România) are ca obiective promovarea intereselor și identității culturale ale cetățenilor săi. Totuși, măsurile acestor state înrudite vizează protejarea drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale în cadrul statului unde aceștia locuiesc, și cu integrarea lor deplină în societatea statului de cetățenie;

Acțiunile statului înrudit cu ”minoritățile naționale” trebuie să contribuie la păstrarea identității culturale și lingvistice a acestora.

Referiri la procese de ”unificare națională” a persoanelor minorităților naționale pur și simplu sunt germenii unui proces iredentist, de care Ungaria nu poate și nu vrea să scape.

***

În cadrul discursului său, politicianul ungar, care este protectorul principalul al conferinţei, a spus: toate acestea se întâmplă din 2010, de când acum 13 ani Parlamentul a decis să înfiinţeze instituţia dublei cetăţenii, reprezentând forţa unificatoare a naţiunii, iar această piatră de hotar a determinat de atunci politica naţională a Guvernelor Orbán.

Foto: Vicepremierul român Kelemen Hunor și Árpád János Potápi, secretar de stat pentru politica naţională în cadrul Cancelariei premierului ungar Viktor Orban.

Árpád János Potápi a precizat că guvernul sprijină aproape o sută de instituţii şi programe de importanţă naţională, printre care Programul Naţional de Repornire, Programul Naţiunea Protectoare şi Programul pentru sprijinirea educaţiei în limba maghiară pe pământul natal, iar în cadrul acestuia din urmă, cuantumul anual al sprijinului pentru elevi şi pentru studenţi a fost majorat la 100.000 de forinţi (268 de euro) pentru fiecare regiune.

Secretarul de stat a amintit şi de lansarea programului de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic, datorită căruia a fost sprijinită construcţia sau renovarea unui număr de aproximativ 900 de grădiniţe şi creşe, pentru a contribui la dăinuirea şi consolidarea comunităţilor maghiare de dincolo de graniţele Ungariei, precizând că lucrările de dezvoltare au fost deja finalizate în 800 de locaţii. De asemenea, prin Programul "Fără frontiere" o jumătate de milion de elevi din Ungaria au putut vizita sau pot vizita una din regiunile din Bazinul Carpatic. Elevii de clasa a şaptea pot cunoaşte în continuare fostele teritorii maghiare, cu finanţarea statului.

Secretarul de stat ungar a atras atenţia asupra faptului că guvernul de la Budapesta sprijină în primul rând programele şi evenimentele culturale din afara graniţelor Ungariei, iar beneficiarii de burse pot ajunge şi la comunităţile maghiare din diaspora. Guvernul ungar a înfiinţat academii sportive şi sprijină evenimentele sportive de dincolo de graniţele Ungariei. De asemenea, a sprijinit 80 de cluburi de echitaţie cu 220 de milioane de forinţi (589,5 de mii de euro) în cadrul programului de echitaţie lansat în Transilvania, iar anul acesta programul va fi extins pe întregul Bazin Carpatic. După cum a mai afirmat oficialul ungar, Bazinul Carpatic a fost întotdeauna o zonă economică, de aceea, începând din 2014, guvernul sprijină întreprinderile maghiare de peste hotare, inclusiv pe cele care angajează şi lucrători maghiari. În ultimii zece ani au fost stabilite sau consolidate 1.000 de relaţii de înfrăţire în Bazinul Carpatic la nivelul localităţilor, iar începând cu anul 2022 statul sprijină şi cooperarea economică.

Lumea se confruntă cu o triplă criză din cauza războiului din Ucraina (Péter Szijjártó)

Lumea se confruntă cu o triplă criză - energetică, de securitate alimentară şi economică - din cauza războiului din Ucraina, care este agravată de măsurile luate de Bruxelles, şi numai pacea poate aduce soluţia, a declarat joi, la Bruxelles, ministrul ungar de externe Péter Szijjártó.

Potrivit unui comunicat dat publicităţii de Ministerul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó a subliniat la o conferinţă de presă susţinută după şedinţa Consiliului UE pentru dezvoltări că preţul războiului din Ucraina este plătit de întreaga lume, iar efectele crizei energetice, de securitate alimentară şi economice se agravează tot mai mult, cel puţin două dintre acestea afectând 94 de ţări, conform ONU. Şeful dilomaţiei ungare a arătat că, deşi preţurile energiei s-au stabilizat, dar la un nivel mult mai ridicat faţă de cel anterior, creşterea inflaţiei şi a dobânzilor a privat multe ţări, inclusiv Ungaria, de un potenţial de creştere semnificativ.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel