O parte din navele americane Mark VI vor fi furnizate gratuit Ucrainei

Gheorghe Orjanu |
Data publicării:

Șase din cele 16 nave de patrulare tip Mark VI sunt deja pregătite pentru a fi exportate în Ucraina, ca parte a programului american de asistență de securitate pentru această țară.

Potrivit ministrului de externe de la Kiev, Dmytro Kuleba, cele șase nave vor fi livrate gratuit Forțelor Navale ucrainene, iar celelalte 10 vor fi cumpărate din bugetul Ministerul Apărării. În iunie 2020, Departamentul de Stat al SUA a aprobat exportul către Ucraina a 16 nave Mark VI, dotate cu armament și mijloace tehnice de cercetare și recunoaștere, tranzacția fiind estimată la aproximativ 600 milioane de dolari.

Ucraina a solicitat pentru înzestrarea navelor: tunuri calibru 30 mm tip Mk44 Bushmaster II (40, fiind prevăzută o rezervă de 8 tunuri), tunuri automate MSI Seahawk A2 (32), radiolocatoare optoelectronice în infraroșu (FLIR – 20 de sisteme), sisteme de recepție acustică de mare distanță (LRAD – 16 sisteme), dispozitive de identificare “amic-inamic” (16 sisteme), echipamente de comunicații, sisteme auxiliare, instrumente de testare, documentația tehnică.

În același context, Comandantul Forțelor Navale ale Ucrainei, Oleksei Nejpapa, a declarat că pe nave vor fi instalate rachete cu rază scurtă de acțiune, iar un divizion constituit din acestea își va desfășura misiunile în Marea Azov.

Comentariul autorului: Vedetele de patrulare de tipul Mark VI sunt de concepție recentă. Au fost produse doar 12 nave de acest tip în perioada 2015 - 2017, fiind până în prezent doar în înzestrarea Forțelor Navale ale SUA, pentru misiuni de pază de coastă. Deplasamentul maxim de numai 72 de tone, combinat cu două motoare de 5200 CP, îi asigură o viteză ridicată (45 de noduri - 83 km/h) și o foarte bună manevrabilitate.

2. -imagine fara descriere- (nava_mark_vi_detaliu_93447200.jpg)

Echipajul este format din 8 marinari, alături de care mai pot fi ambarcați alți 10 militari. Nava are o autonomie de aproape 1.400 km la o viteză de 25 de noduri. Este planificat ca pe acest tip de vedetă să fie instalate rachete ușoare sol-sol, de tip AGM-176 Griffin (derivate din faimoasele Javelin și Sidewinder), ghidate prin laser, GPS sau inerțial, a căror bătaie este de maximum 20 km, ceea ce transformă acest tip de vedetă într-o armă redutabilă în apărarea de coastă.

Sursa: https://www.ukrmilitary.com/2020/07/6-mark-vi.html

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel