O nouă reuşită a militarilor ucraineni: Elicopter rusesc Ka-52, doborât cu un sistem antitanc Stugna-P

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Un elicopter de atac Kamov Ka-52 „Alligator” al Forțelor Aeriene Ruse a fost doborât de militarii ucraineni, folosind un sistem avansat de rachete antitanc Stugna-P.

Potrivit mai multor surse mass-media ucrainene, care au publicat şi un material video, militarii ucrainei din cadrul Brigăzii 95 desant aeria au doborât cu ajutorul unui sistem de rachete ghidate antitanc un elicopter rusesc Ka-52.

Stugna-P este un sistem de rachete antitanc proiectat și fabricat în Ucraina. Rachetele trase cu acest sistem sunt ghidate prin lasare, ceea ce îl face să fie destul de precis. 

Materialul video care arată momentul în care militarii ucraineni doboară un elicopter rusesc Ka-52 a fost publicat şi pe pagina de Facebook a biroul ucrainean de proiectare a tehnicii militare „Luch” - dezvoltatorul sistemului Stugna-P. 

Acesta este primul caz cunoscut în care un elicopter rusesc Ka-52 modern este doborât cu un sistem de rachete antitanc.

De când a început agresiunea militară rusa asupra Ucrainei, pe 24 februarie, cele mai utilizate arme de către militarii ucraineni, în lupta lor cu forţele ruse de ocupaţie, au fost sisteme de rachete antitanc de diferite tipuri, în special cele oferite de statele occidentale ca parte a unor pachete de asistenţă militară.

Cu toate acestea, sistemul de rachete antitanc Stugna-P, fabricat integral de biroul ucrainean de proiectare a tehnicii militare „Luch”, a ajuns să fie foarte apreciat de către militarii ucraineni, deoarece cu ajutorul acestuia distrug cu destul de multă uşurinţă tehnică militară rusă, în special tancurile.

Azi, pe reţele de socializare a fost publicat un nou material video care prezintă modul în care militarii ucraineni distrug de această dată, cu ajutorul unui sistem de rachete antitanc Stunga-P, un elicopter Ka-52 „Alligator” - unul dintre cele mai moderne elicoptere de atac de care dispun Forţele Aeriene Ruse.

Preţul unui elicopter rusesc Ka-52 „Alligator” este de aproximativ 850 de milioane de ruble (aproximativ 10 milioane de dolari).

În comparaţie cu sisteme antitanc NLAW şi Javelin, folosite foarte mult în acesta perioada de militarii ucraineni, Stugna-P este mult mai greau de transportat. Cu acesta nu se poate trage de pe urmă şi are nevoie să fie instalat pe un trepied.

Dar, acest lucru nu reprezintă un mare minus, deoarece sistemul are o rază de acțiune de 4.000 de metri și poate pătrunde în armuri cu o grosime de până la 800 de milimetri.

Unitatea de lansare a sistemului Stugna-P este formată dintr-un trepied, un container circular în care se afla racheta, un dispozitiv de ghidare și un computer - folosit pentru a controla toate operațiunile de tragere și care permite operatorului să controleze stația de lansare de la o distanță sigură de până la 50 m. 

Stugna-P poate lansa rachete de 130 mm și 152 mm, dintre care cele mai comune sunt rachetele ghidate RK-2S, RK-2OF, RK-2M-K și RK-2M-OF. Ele pot fi echipate cu diferite tipuri de focoase.

Racheta Stugna-P este capabilă să distrugă ținte blindate staționare și în mișcare protejate cu armuri reactive explozive și compozite de ultimă generație și este potrivită pentru utilizare atât în ​​rol sol-sol, cât și sol-aer. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel