O mutare interesantă - Israelul încearcă să convingă SUA să vândă avioane F-15 Egiptului

Gheorghiță Orjanu |
Data actualizării: | Data publicării:
F-15, Israel. Sursă foto: IDF
F-15, Israel. Sursă foto: IDF

Mișcarea face parte din eforturile Ierusalimului de a îmbunătăți relațiile dintre Cairo și Washington, precizează cel mai popular site web israelian Walla!News.

Oficiali israelieni din domeniul apărării le-au spus oficialilor de la Casa Albă: „Ar fi mai bine ca armata egipteană să fie echipată cu arme americane și nu cu arme din Rusia și China”.

Efortul s-a derulat în ultimele săptămâni, doi oficiali de rang înalt israelieni încercând să  convingă administrația Biden să semneze un acord pentru vânzarea de avioane americane F-15 avansate către Egipt.

Potrivit Walla!News, eforturile de lobby israeliene sunt o dovadă a profunzimii relațiilor de securitate dintre Israel și Egipt în ultimii ani și a încercărilor israeliene de a îmbunătăți relațiile dintre Cairo și Washington.

 

Israelul ar vrea să vândă Egiptului avioane F-15. Premierul Bennet s-a întâlnit cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi 

 

La începutul acestei săptămâni, prim-ministrul israelian Naftali Bennett s-a întâlnit cu președintele Egiptului Abdel Fattah al-Sisi și cu liderul Emiratelor Arabe Unite, prințul moștenitor Mohamed bin Zayed Al Nahyan, în Sharm El-Sheikh din Egipt, unde cei trei au discutat despre consolidarea coordonării, prosperitatea și stabilitate în regiune.

Demersul israelian este aproape de succes, deoarece săptămâna trecută, comandantul Comandamentului Central al SUA, generalul Frank McKenzie, a declarat în cadrul unei audieri în cadrul Comisiei pentru Servicii Armate a Senatului că administrația intenționează să aprobe vânzarea de avioane F-15 avansate către Egipt.

Cu toate acestea, democrații și republicanii din Congresul american, în cursul anului trecut, au cerut administrației Biden să condiționeze ajutorul militar pentru Egipt, de progresele făcute la Cairo, în ceea ce privește drepturile omului.

De asemenea, există îngrijorare în rândul unor membri ai Congresului cu privire la menținerea avantajului militar calitativ al Israelului în regiune.

Comentariul autorului: Discuțiile privind posibila achiziție de către Egipt a avioanelor americane F-15 au loc într-un context de securitate ieșit din comun – războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, cu un anumit risc, deși extrem de scăzut, de extindere în Europa.

 

Mesaj indirect pentru Rusia

 

Dacă se materializează această înțelegere dintre Washington și Cairo, Moscova va pierde din influența pe care o are în Orientul Mijlociu, prin reducerea portofoliului său de export militar.

Oricum, Egiptul, un prieten tradițional al Rusiei, a dat anul trecut primele semne de depărtare față de Moscova, refuzând să achiziționeze avioanele de luptă Su-35, preferând aparatele franceze Rafale.

Un alt efect important al îmbunătățirii semnificative a relațiilor dintre Israel și unele dintre țările arabe, aspect la care ar contribui și afacerea cu F-15, este reducerea considerabilă a riscului de apariție a unui conflict regional favorizat de o eventuală confruntare militară dintre Rusia și NATO.

Astfel, se trimite indirect Rusiei un mesaj, potrivit căruia, nu se dorește niciun fel de confruntare militară în Orientul Mijlociu, iar calculele Kremlinului divulgate la începutul anilor 2000, din care rezulta rapid o escaladare internațională în cazul unui conflict Rusia-NATO, sunt de domeniul trecutului.

CITEȘTE ȘI: Israelul pregătește următoare lovitură diplomatică. Acordurile Abraham - pierzători și câștigători: Palestinienii au făcut o mare greșeală

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel