'Nu poți trece de la MiG-21 la F-35'. India nu e pregătită pentru avioanele americane de generația a V-a

DefenseRomania Team / 05 oct 2020 / 11:57

Reprezentanții Lockheed Martin au vorbit despe o posibilă achiziție de F-35 de către India, în contextul în care New Delhi depune eforturi pentru a-și moderniza flota de avioane.

Cei de la Lockheed, vorbind despre procedura prin care India va înlocui aeronavele MiG-21, au explicat de ce gigantul american a oferit F-21 și nu F-35.  F-21 este considerat, de fapt, o versiune îmbunătățită a F-16 Viper. Lockheed îşi ia angajamentul să producă avionul F-21 în parteneriat cu compania indiană Tata Advanced Systems, aeronava fiind produsă în totalitate în India.

Oficiali ai Lockheed Martin, directorul executiv William Blair și Brett Medlin, conducătorul programului F-21, într-un interviu acordat The Sunday Guardian și citat de The EurAsian Times, precizează că ușa Indiei către F-35 e deschisă, dar F-21 reprezintă calea cea mai bună către aeronavele stealth de generația a V-a.

 

'Nu poți trece de la MiG-21 la F-35'

 

Ulterior, la începutul lunii trecute, JR McDonald, vicepreședinte în cadrul Lockheed Martin, citat de FlightGlobal, a fost mult mai direct, precizând că „nu orice țară din lume e pregătită pentru F-35”. Acesta și-a explicat afirmația, precizând că pentru F-35 e nevoie și de perspectivă politică, clientul trebuie să fie un partener de încredere al Statelor Unite, dar mai este nevoie și de o pregătire adecvată a armatei. „E greu să treci de la MiG-21 direct la F-35”, preciza McDonald.

Oficialul gigantului american consideră că „F-16 este calea perfectă către F-35”.

TheEurAsian Times, citând experți în domeniu, subliniază însă că programul F-21, dacă va fi cel câștigător, ar împiedica ritmul de dezvoltare al aeronavelor indiene Tejas.

Programul prin care India înlocuiește aeronavele MiG-21 este considerată cea mai mare licitație din istorie în ceea ce privește aeronavele militare, bătălia între producători fiind una pe măsură.

Pe lângă Lockheed Martin cu F-21, la licitație vor concura și cei de la Boeing care propun Indiei F/A-18, suedezii de la Saab cu Gripen, Airbus care propune Eurofighter Typhoon, francezii de la Dassault Aviation cu Rafale, dar vor fi prezenți și rușii cu MiG-35 și Su-35.

CITEȘTE ȘI: SUA vor să câștige cea mai mare licitație de aeronave din istorie și promit pe F-21 tehnologii deținute de F-35 și F-22

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy