SUA vor să câștige cea mai mare licitație de aeronave din istorie și promit pe F-21 tehnologii deținute de F-35 și F-22

DefenseRomania Team / 20 sep 2020 / 12:47
Concept F-21 India, sursă foto: Lockheed Martin
Concept F-21 India, sursă foto: Lockheed Martin

Cea mai mare achiziție pentru avioane de vânătoare se va ridica la o sumă de aproximativ 15 miliarde de dolari. India intenționează să aleagă marele câștigător al licitației pentru 114 avioane de vânătoare care vor înlocui bătrânele MiG-21 sovietice.

În contextul în care India se confruntă cu vecini ostili la frontieră, puteri nucleare precum China și Pakistan, New Delhi a demarat o amplă achiziție în vederea înzestrării cu aeronave de vânătoare. Nu mai puțin de 114 avioane, tranzacția fiind estimată la peste 15 miliarde de dolari.

 

Americanii dezvoltă F-21 special pentru India

 

Bătălia se anunță una crâncenă iar gigantul Lockheed Martin, care propune aeronave F-21, caută un avantaj important prin anunțarea implementării de tehnologii de generația a V-a pentru noile avioane de vânătoare.

F-21 a fost prezentat de gigantul american la expoziția internațională din domeniul aeronautic "Aero India 2019". Lockheed Martin îşi ia angajamentul să producă avionul F-21 în parteneriat cu compania indiană Tata Advanced Systems. Compania americană a ţinut să precizeze că avionul va fi produs în totalitate în India.

 

F-21 va dispune de tehnologii ce se regăsesc pe F-35 și F-22 Raptor

 

Experții consideră că noul F-21 este de fapt o versiune îmbunătățită a F-16 Viper. 

Kurt Knust, directorul programului F-21 al Lockheed Martin, a declarat publicației Defence.Capital că noile F-21 vor fi echipate cu sisteme ce se regăsesc pe F-35 și F-22 Raptor. Tehnologiile vor include de asemenea noile radare AESA (Active Electronically Scanned Array), o cabină mult mai modernă decât la F-16 și sisteme de ultimă generație pentru identificarea, urmărirea și distrugerea țintelor.

O altă inovație pe care o va avea F-21 e în ceea ce privește realimentarea în aer. F-21 va fi singurul avion de luptă din lume capabil să realimenteze prin cele două sisteme principale: sondă (drogue), care este mai simplu, și boomul aerian, care oferă un transfer mai rapid de combustibil, dar necesită manevre mult mai complexe.

F-21 va dispune și de avionică de ultimă generație.

 

Cu cine concurează F-21: Înghesuială la licitația Indiei pentru avioane de vânătoare

 

Una dintre solicitările indienilor e ca cel puțin 85% din producție să se desfășoare în India.

Pe lângă Lockheed Martin cu F-21, la licitație vor concura și cei de la Boeing care propune Indiei F/A-18, suedezii de la Saab cu Gripen, Airbus care propune Eurofighter Typhoon, francezii de la Dassault Aviation cu Rafale, dar vor fi prezenți și rușii cu MiG-35 și Su-35.

Sursa citată amintește că Guvernul indian a anulat o procedură inițiată în 2007 prin care Dassault Aviation ar fi trebuit să livreze 126 de aeronave Rafale către India, dar a semnat totuși un contract G2G cu Dassault pentru 36 de aeronave Rafale pe care India le-a achiziționat în regim de urgență din Franța. Contractul pentru cele 36 de avioane de vânătoare Rafale a fost încheiat de India în 2016. Livrarea acestora trebuie finalizată până la finalul anului 2021.

CITEȘTE ȘI: India urmează să primească al doilea lot de avioane Rafale din Franța

 

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy