Nu doar România vrea submarine. Un stat nordic vrea să „închidă” în Baltică navele ruse care părăsesc Sankt Petersburgul sau Kaliningradul

Ionel Copcea |
Data publicării:
Un submarin indian din clasa franceză Scorpene. Foto: Forțele Navale Indiene
Un submarin indian din clasa franceză Scorpene. Foto: Forțele Navale Indiene

Portalul american Breaking Defense a informat luni, 13 iunie, citând o declarație a șefului Comisiei de politică externă a Parlamentului danez, Michael Aastrup Jensen, că Danemarca analizează posibilitatea de a achiziționa un lot de submarine pentru a-și consolida capacitățile navale și pentru a descuraja Flota rusă din Marea Baltică.

“Danemarca are o poziție strategică, ținând cont de faptul că toate navele Marinei ruse trebuie să treacă prin apele noastre dacă părăsesc Sankt Petersburgul sau Kaliningradul și, prin urmare, trebuie să ne consolidăm apărarea în profunzime, ceea ce reprezintă o provocare complet nouă pentru noi”, a spus parlamentarul danez.

Potrivit deputatului, autoritățile de la Copenhaga “discută în mod activ problema achiziționării de submarine”. După cum a remarcat acesta, membrii Parlamentului danez iau în considerare și posibilitatea de a transfera anumite funcții de protecție a apelor teritoriale către Forțele Navale ale statelor aliate. Michael Aastrup Jensen nu a oferit alte detalii în ceea ce privește o astfel de cooperare. 

Danemarca a renunțat la submarine în anul 2004. Însă, în cursul anului trecut, oficialii de la Copenhaga au decis să investească aproximativ 40 de miliarde de coroane daneze (aproximativ 58 de milioane de dolari) în dezvoltarea Marinei naționale în următorii câțiva ani. Această sumă ar putea fi folosită, de exemplu, pentru a înlocui patru fregate din clasa Thetis, puse în funcțiune la începutul anilor 1990.

 

Febra submarinelor. România și Polonia au anunțat și ele programe de achiziție pentru Flancul Estic

 

Comentariul autorului: Danemarca este al treilea stat membru NATO și a doua țară din Regiunea Mării Baltice, care își exprimă intenția de a achiziționa submarine pentru a descuraja Marina rusă.

Anterior, astfel de decizii au fost anunțate de România și Polonia, aflate pe flancul estic al Alianței Nord-Atlantice, la linia de contact cu Flota rusă din Marea Neagră, respectiv Flota rusă din Marea Baltică.

De reținut că Parlamentul României a aprobat achiziția a două submarine Scorpene produse de gigantul francez Naval Group. Potrivit documentelor oficiale, România va achiziționa și două nave vânătoare de mină second hand dar modernizate prin intermediul unui acord G2G (guvern la guvern) cu Marea Britanie. 

În ceea ce privește submarinele, programul se va derula pe o perioadă de 8 ani iar valoarea estimativă este de 2 miliarde de euro.  România va cumpăra două submarine franceze de tip Scorpene.  

CITEȘTE ȘI: Situaţie aproape la indigo: După interesul României pentru submarine, Polonia lansează programul Orka. Varşovia are deja trei oferte pe masă

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel