NSPA se implică activ în programul HIMARS al României. Țara noastră, prima din Europa care achiziționează lansatoarele de ultimă generație

DefenseRomania Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sisteme HIMARS
Sisteme HIMARS

NASPA (NATO Support and Procurement Agency), sau  Agenția de Sprijin și Achiziții a Alianței Nord-Atlantice a anunțat implicarea în consolidarea apărării Flancului Estic, cu referire directă la cei mai importanți piloni ai flancului - România și Polonia.

Jurnalistul militar Radu Tudor, pe blogul personal, citând NATO, a anunțat că „Agenția de Sprijin și Achiziții a NATO (NSPA) a decis să sprijine managementul ciclului de viață al Sistemului de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS), în cadrul Parteneriatului de sprijin pentru artilerie și rachete (ARMS). NSPA va sprijini România și Polonia să își consolideze autoapărarea și să susțină obiectivele generale de apărare ale NATO”.

Agenția NATO pentru Sprijin și Achiziții (NATO Support and Procurement Agency NSPA) se axează pe mentenanță și aprovizionare pentru beneficiari din NATO. Totodată, agenţia este şi un furnizor de servicii complete pentru armamente, care asigură o contribuție esențială pe durata întregului ciclu de viață al echipamentelor militare, atât pentru NATO, cât și pentru națiunile membre NATO.

Prin programul său Air & Land Combat System, NSPA va construi o structură de sprijin logistic pentru membrii fondatori ai parteneriatului, România și Polonia, bazându-se pe organizarea solidă și experiența deja existentă pentru Sistemul de lansare multiplă de rachete (MLRS) și exploatând aspecte comune cu sistemele MLRS M270A1/ și A2.

Prin programul său Air & Land Combat System, NSPA va construi o structură de sprijin logistic pentru membrii fondatori ai parteneriatului, România și Polonia, bazându-se pe organizarea solidă și experiența deja existentă pentru Sistemul de lansare multiplă de rachete (MLRS) și exploatând aspecte comune cu sistemele MLRS M270A1/ și A2, mai precizează sursa citată.

 

România e singurul stat european care achiziționează sisteme ultramoderne de tip HIMARS

 

Potrivit NATO, România este primul stat european care achiziționează HIMARS. Achiziția se desfășoară prin Foreign Military Sales (FMS) a Statelor Unite ale Americii și implică 54 de lansatoare și sisteme de rachete cu lansare multiplă ghidată, dar și sisteme tactice ATACMS pentru a echipa trei batalioane. Livrările au început de anul trecut.

Polonia a achiziționat și ea sisteme FMS 20 HIMARS și diferite sisteme GMLRS și ATACM. În cazul polonezilor livrările sunt planificate să înceapă în 2023.

Achiziționarea sistemului HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) a fost stabilită prin Legea numărul 46/2018 pentru realizarea „Capabilității de sprijin de foc indirect” aferentă programului de înzestrare „Sistem Lansator Multiplu de Rachete cu bătaie mare” - HIMARS.

HIMARS este unul dintre cele mai fiabile sisteme de sprijin de luptă testate și utilizate în misiuni reale de Forțele Terestre și Corpul de Infanterie Marină ale SUA și oferă o capacitate de luptă superioară, asigurând structurilor militare un avantaj substanțial, oferind comandanților opțiuni pentru succesul misiunii în operațiile specifice.

Achiziţia sistemului HIMARS face parte dintre cele opt programe esenţiale prevăzute în Planul de înzestrare a Armatei României 2017 - 2026.

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel