Noul președinte utraconservator al Iranului nu are nicio intenție să negocieze cu Biden și cere SUA să ridice toate sancțiunile

Darius Muresan |
Data publicării:
Sursă foto: The White House - Twitter
Sursă foto: The White House - Twitter

Preşedintele-ales al Iranului, Ebrahim Raisi, a declarat, luni, că nu intenţionează să aibă vreo întâlnire cu omologul său american, Joseph Biden, şi nici să poarte negocieri pe tema programului balistic sau a susţinerii acordate grupurilor islamiste, informează agenţia de presă Mediafax, care citează Associated Press.

Întrebat despre implicarea în executarea în masă a circa 5.000 de persoane, în anul 1988, Ebrahim Raisi s-a declarat un "apărător al drepturilor omului".

"Statele Unite sunt obligate să anuleze toate sancţiunile opresive impuse Iranului", a afirmat preşedintele-ales al Iranului.

Întrebat despre programul balistic al Iranului şi despre susţinerea pe care Teheranul o oferă organizaţiilor islamiste din Orientul Mijlociu, Ebrahim Raisi a subliniat că aceste chestiuni "nu sunt negociabile".

Administraţia Joseph Biden vrea să ajungă la o înţelegere cu Iranul în sensul relansării Acordului nuclear în cele şase săptămâni rămase până la instalarea noului preşedinte iranian, afirmă un oficial de la Washington citat de site-ul Axios.com. "Ar putea fi îngrijorător dacă negocierile vor continua până la începutul lunii august. Dacă nu avem un acord până la instalarea noii administraţii din Iran, cred că vor apărea probleme grave asupra atingerii acestui obiectiv", a declarat oficialul american, sub protecţia anonimatului. Rafael Grossi, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), a avertizat însă că "va fi necesar să fie aşteptată instalarea noii administraţii de la Teheran" pentru a ajunge la un acord în domeniul nuclear.

 

SUA și Iranul, negocieri indirecte pentru relansarea Acordului nuclear

 

Statele Unite şi Iranul poartă negocieri în mod indirect pe tema relansării Acordului nuclear din 2015. La negocierile de la Viena participă reprezentanţii Iranului, Statelor Unite, Uniunii Europene, Germaniei, Franţei, Marii Britanii, Rusiei şi Chinei.

Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului.

Însă preşedintele Hassan Rohani a transmis că Iranul va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel