Noul lider Al-Qaida s-ar afla în Iran. Saif Al-Adel este fostul șef al dispozitivului de securitate al lui Bin Laden

Nicolae Iordan |
Data publicării:

Departamentul de Stat al SUA a declarat că Muhammad Salah al-Din Zaidan, cunoscut sub numele de Saif Al-Adel, un membru marcant al organizației Al-Qaeda cu reședința în Iran, a devenit liderul organizației, succedându-i lui Ayman Al-Zawahiri.

Raportul, care a fost distribuit luni Consiliului de Securitate, a precizat că multe state membre ale Națiunilor Unite cred că Saif al-Adel se află în Iran.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a informat, miercuri, că "evaluarea este în concordanță cu cea a Națiunilor Unite, noul lider de facto Al-Qaeda, Saif Al-Adel, se află în Iran".

Autorii raportului ONU au subliniat că presupusa prezență a lui Saif Al-Adel în Iran ridică "întrebări ideologice și operaționale dificile" pentru al-Qaeda, având în vedere diferențele sectare dintre organizația armată și regimul de la Teheran.

Un mare juriu federal din Statele Unite l-a acuzat pe Saif Al-Adel în noiembrie 1998 pentru rolul său în atentatele care au vizat ambasadele SUA din Tanzania și Kenya, soldate cu 224 de morți și peste 5.000 de răniți.

 

"Rezident in Iran"

 

Saif Al-Adel, un fost ofițer din forțele speciale egiptene, născut acum aproximativ 60 de ani, se află pe lista "Cei mai căutați teroriști" a FBI, deoarece este acuzat de complot pentru a ucide cetățeni americani și a distruge clădirile americane.

Programul de recompense pentru justiție al Departamentului de Stat al SUA a alocat suma de 10 milioane de dolari în schimbul informațiilor care să conducă la accesul la acesta pe care îl descrie ca membru al "Consiliului de conducere Al Qaeda" și conduce comitetul militar al organizației.

Site-ul programului confirmă că după bombardamentele din Africa, Saif Al-Adel s-a mutat în sud-estul Iranului, unde locuia sub protecția Gărzii Revoluționare. Iranul l-a pus pe Saif Al-Adel, împreună cu alți lideri Al-Qaeda, în arest la domiciliu în aprilie 2003. A fost scos de sub urmărire împreună cu alți patru apropiati în schimbul eliberării unui diplomat iranian răpit în Yemen.

 

"Lider incontestabil"

 

Deși un oficial al serviciilor secrete americane a declarat în ianuarie că succesiunea la conducerea grupului după Ayman al-Zawahiri "rămâne neclară", un raport al ONU care evaluează riscurile grupului susținea că "în discuțiile din noiembrie și decembrie, multe țări au fost de acord că Saif Al-Adel îndeplinește deja rolul liderului de facto incontestabil al grupului".

Al-Qaeda nu a anunțat oficial un succesor al lui Ayman al-Zawahiri, despre care se crede că a fost ucis de o rachetă americană în Kabul anul trecut, dând o lovitură grea organizației după ce Washingtonul l-a lichidat pe fondatorul Osama bin Laden în 2011.

Saif Al-Adel este la comanda Al-Qaeda, care a devenit un grup în mare măsură descentralizat după ce a exectuat cea mai spectaculoasă operațiune a sa, atacurile din 11 septembrie 2001 din Statelor Unite.

Experții din mișcarea armată cred că Saif Al-Adel, care a fost la un moment dat șeful gărzii de corp al lui Osama bin Laden și un antrenor marcant de militanți, și-a început lunga și sângeroasă carieră în 1981, când a fost suspectat de implicare în asasinarea președintelui egiptean Anwar El Sadat.

Elizabeth Kendall, expert în mișcări armate la Universitatea din Oxford, a declarat: "Experienta militară profesională a lui Saif Al-Adel și marea sa experiență ca șef al comitetului militar al Al-Qaeda înainte de 11 septembrie, înseamnă calificări solide în asumarea conducerii organizației".

"Mulți oameni spun că a jucat un rol important în operațiunile (Al-Qaeda) din trecut, dar nu este calificat să conducă", a declarat Jerome Dreyvon, analist senior în mișcări armate și conflict modern la International Crisis Group. El a adăugat: "Abilitățile lui îl califică mai mult să lucreze în organizarea de operațiuni armate, decât să gestioneze o rețea largă de asociați".

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel