Noul J-16D al Chinei a survolat în premieră zona de apărare a Taiwanului, un răspuns la cele două portavioane ale SUA din regiune

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Foto: Un J-16 al Chinei, în timpul unui show aerian în 2019, sursă: Ministerul Apărării de la Beijing
Foto: Un J-16 al Chinei, în timpul unui show aerian în 2019, sursă: Ministerul Apărării de la Beijing

China a răspuns prezenței portavioanelor americane în Marea Chinei de Sud cu provocări și noi presiuni asupra insulei Taiwan, revendicată de Beijing.

Potrivit FocusTaiwan, care citează Ministerul Apărării din Taiwan, 13 avioane chineze au efectuat o incursiune în zona de identificare de apărare aeriană taiwaneză (ADIZ sau air defense identification zone). A nu se confunda cu spațiul aerian al Taiwanului.

Dintre cele 13 avioane, o premieră e reprezentată de faptul că două avioane noi de tip J-16D au participat la manevrele militare. În această configurație, J-16 sunt destinate operațiunilor de război electronic. J-16D este versiunea de război electronic a aeronavei dezvoltate de Shenyang Aircraft Corp.

Potrivit Ministerului Apărării taiwanez, pe lângă cele două J-16D, Armata de Eliberare a Poporului a trimis în ADIZ-ul Taiwanului 8 aeronave J-16, un avion de luptă antisubmarin Y-8 și două bombardiere de tip H-6.

De partea cealaltă Global Times, entitate media controlată de regimul de la Beijing, transmite că cele două J-16D au efectuat în premieră manevre militare care s-au desfășurat „aparent în apropierea insulei Taiwan”, rezumându-se să precizeze doar că Taiwanul a acuzat faptul că i-a fost încălcată ceea ce chinezii numesc „autoproclamata zonă de identificare de apărare aeriană”.

 

Portavioanele americane USS Carl Vinson și USS Abraham Lincoln au intrat în Marea Chinei de Sud pe fondul provocărilor Beijingului

 

1. Portavioan... (uss-carl-vinson-si-uss-abraham-lincoln_17495200.jpg)

Portavioanele americane USS Carl Vinson și USS Abraham Lincoln, în Marea Chinei de Sud. Sursă foto: U.S. Navy

Interesant e că incursiunea aviației militare chineze în ADIZ-ul Taiwanului a avut loc după ce pe 22 ianuarie 2022 U.S. Navy a anunțat că două portavioane americane din clasa Nimitz, e vorba de USS Carl Vinson și USS Abraham Lincoln, împreună cu grupurile de luptă pe care le conduc, au tranzitat Marea Filipine și au intrat în Marea Chinei de Sud, pe fondul demonstrațiilor de forță ale Chinei din jurul Taiwanului.

Cele două nave efectuează exerciții militare cu aliații Americii din regiune.

În aceeași zi în care navele de luptă americane au intrat în Marea Chinei de Sud, alte 39 de aeronave au efectuat o incursiune în zona de identificare de apărare a Taiwanului.

China revendică aproape în totalitate Marea Chinei de Sud și insula Taiwan.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel