Noul guvern al Italiei. La ce să ne așteptăm de la Giorgia Meloni, care conduce un executiv populat cu figuri pro-ruse

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni (Twitter/GiorgiaMeloni)
Prim-ministrul italian Giorgia Meloni (Twitter/GiorgiaMeloni)

Pe 22 octombrie, Italia a primit un nou guvern , care includea forțe radicale de dreapta, populiști și prieteni ai lui Putin. Noul premier este liderul partidului „Frații Italiei”, Giorgia Meloni.

Giorgia Melonisprijină Ucraina în războiul cu Rusia. În același timp, printre aliații săi din coaliția guvernamentală se numără doi fani ai dictatorului d la Kremlin: Berlusconi și Salvini. Care va fi politica noului guvern și ce așteaptă Italia, Europa și Ucraina?

Meloni este prima femeie prim-ministru al Italiei și conduce primul guvern de extremă dreapta după cel de-al Doilea Război Mondial.

„Fratelli d'Italia” este o forță de extremă dreaptă, care, în ciuda unui anumit rebranding, adună mulți neofasciști și susținători ai lui Mussolini. Totuși, Meloni încearcă să se poziționeze ca apărătoare a valorilor tradiționale. 

De ultra-dreapta și prieteni ai lui Putin. Să aruncăm o privire la echipa premierului. Lista miniștrilor „cu portofolii” include 15 nume și iată-i pe cei mai importanți:

 

Oamenii lui Salvini

 

Cea mai importantă poziție pentru guvernul italian este ministrul Economiei și Finanțelor, funcție deținută de Giancarlo Giorgetti, un cunoscut politician italian al partidului „Liga” (condus de Matteo Salvini). El a fost responsabil pentru politica externă a partidului Ligii. A fost ministru al Dezvoltării Economice în timpul prim-ministrului lui Mario Draghi.

Șeful „Ligii” Matteo Salvini a devenit viceprim-ministru și ministrul infrastructurii. Figură italiană foarte cunoscută datorită poziției sale pro-ruse. A fost deja vicepremier și ministru de interne în guvernul Conte, când a vorbit deschis împotriva migranților. Salvini este un eurosceptic înflăcărat și se opune sancțiunilor UE împotriva Rusiei. În plus, își exprimă deschis admirația pentru Putin și Viktor Orban.

Ministerul Afacerilor Interne va fi condus de Matteo Piantedosi, actualul prefect al Romei, în trecut, mâna dreaptă a lui Salvini.

 

Omul lui Berlusconi, la externe 

 

Un alt viceprim-ministru și ministru al afacerilor externe a fost Antonio Taiyani. Un asociat al prietenului lui Putin, Silvio Berlusconi, care a creat împreună cu el partidul „Forza Italia” în 1994 (când Silvio Berlusconi a devenit prim-ministru, el era purtător de cuvânt).

Guido Crozetto a devenit noul ministru al apărării. Este unul dintre cei mai apropiați asociați ai Georgiei Meloni.

Și-a început cariera politică în rândurile creștin-democraților, apoi s-a alăturat partidului lui Berlusconi, „Forza Italia”.  În 2012, împreună cu Giorgia Meloni și Ignazio La Russa, a fondat Frații Italiei.

Experții italieni sunt îngrijorați de faptul că, în afară de Antonio Taijani, niciunul dintre numele din guvern nu are recunoaștere „internațională”, adică experiență de lucru în instituțiile UE sau NATO.

În schimb, avem exemple de nepotism: soțul surorii Giorgiei Meloni a devenit ministrul Agriculturii și Alimentației (Francesco Lollobrigida), iar noul ministru al Administrației Publice este Paolo Zangrillo, fratele mai mic al primarului din Genova și medicul personal al lui Silvio Berlusconi

Componența noului guvern ar trebui aprobată de parlament în perioada 26-27 octombrie.

 

Prioritățile politice ale lui Meloni

 

FMI se așteaptă ca PIB-ul Italiei să se contracte cu aproximativ 0,2%,i ar noul premier ar putea fi în situația de a reduce taxele și cheltuielile bugetare.

În energie, Italia s-a mișcat bine: „În ultimele șapte zile, Italia a importat zero metri cubi de gaz de la Gazprom. O zi istorică”, a scris analistul ISPI Matteo Villa pe Twitter.

Reperele în politica externă au devenit prioritățile stabilite de Draghi: parteneriatul solid cu Washington, NATO și Franța în timpul președinției lui Macron, precum și asistență pentru Ucraina în războiul cu Rusia.

Noul premier încearcă să profite de contradicțiile dintre Macron și Scholz, apărute din cauza refuzului Germaniei de a implica companiile franceze în dezvoltarea cheltuielilor militare ale Germaniei în valoare de 100 de miliarde de euro.

Franța rămâne cel mai firesc aliat al Italiei la masa europeană.

 

Poziția privind Rusia

 

După ce a identificat UE și NATO drept pilon guvernării sale, Georgia Meloni intenționează să transmită lumii un semnal puternic pentru a neutraliza provocările lui Silvio Berlusconi prin declarațiile sale despre ridicarea sancțiunilor din partea Federației Ruse.

Prin urmare, ministrul Afacerilor Externe, Antonio Taiyani, a purtat prima sa convorbire telefonică cu șeful Ministerului de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba. „Am confirmat sprijinul Italiei pentru Ucraina în apărarea libertății și împotriva invaziei ruse”, a scris ministrul italian, care a anunțat că va merge și la Kiev.

Rămâne de văzut dacă premierul va reuși să neutralizeze aripa pro-rusă din coaliție (reprezentată de Salvini și Berlusconi) și va păstra sau chiar crește nivelul de sprijin acordat Ucrainei.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel