Ultra-putinistul Berlusconi stârnește un nou scandal: ”Știți cum s-a întâmplat treaba cu Rusia în Ucraina? Vă cer maximă discreție”

Ciprian Dumitrache |
Data actualizării: | Data publicării:

Ajuns la 86 de ani, Berlusconi născocește noi realități în privința conflictului din Ucraina.

Zilele trecute, Silvio Berlusconi declara cum a făcut schimb de cadouri cu Putin, chiar de ziua sa, atrăgând critici chiar din partea oficialilor Comisiei Europene. 

Berlusconi a fost înregistrat în timp ce se lăuda cu opiniile sale pro-putiniste privind războiul din Ucraina.

Televiziunea italiană La7.it (LaPresse) a publicat o înregistrare cu Silvio Berlusconi care vorbește, la o întâlnire cu ușile închise, cu senatorii din partidul său, Forza Italia.

 

”Vladimir, nu știm ce să facem, tu ne aperi”

 

Berlusconi poate fi auzit apărând obiectivul lui Putin de a elimina guvernul lui Zelenski la Kiev și de a-l înlocui cu o administrație ”de oameni buni și de bun simț”.

„Știți cum s-a întâmplat treaba cu Rusia? Și pentru aceasta, totuși, vă cer maximă discreție. Promiteți?

A fost așa: în 2014, la Minsk, Belarus, a fost semnat un acord între Ucraina și cele două (autointitulate n.r.) republici proaspăt formate din Donbas pentru un acord de pace pe care niciunul să nu-l atace pe celălalt. Ucraina aruncă acel acord la gunoi, un an mai târziu și începe să atace granițele celor două republici”, și-a început Berlusconi șirul de dezinformări, după care continuă:

”Cele două republici suferă pierderi care ajung la 5-6-7 mii de morți. Vine Zelenski, triplează atacurile asupra celor două republici. Morții devin (mult mai numeroși n.r.). Disperate, cele două republici trimit o delegație la Moscova și reușesc în cele din urmă să discute cu Putin. Ei spun „Vladimir, nu știm ce să facem, tu ne aperi”.

(Putin n.r.) rezistă, suferă presiuni puternice din toată Rusia. Și apoi decide să inventeze o operațiune specială: trupele trebuiau să intre în Ucraina, să ajungă la Kiev într-o săptămână, să răstoarne guvernul, pe Zelenski etc. și să instaleze un guvern deja ales de minoritatea ucraineană de oameni buni și de bun simț. A intrat în Ucraina și s-a trezit în fața unei neașteptate și imprevizibile situații de rezistență din partea ucrainenilor, cărora a treia zi au început să li se livreze bani și arme din Occident. Și războiul, în loc de o operațiune de două săptămâni, a devenit un război”, mai arată fostul premier.

 

”Nu mai există lideri în Europa și SUA. Eu sunt singurul”

 

”Există un alt risc, un alt pericol pentru noi toți. Astăzi, din păcate, nu există lideri în lumea occidentală, nu mai există în Europa și Statele Unite ale Americii. Singurul lider adevărat sunt eu", a punctat Berlusconi.

După ce videoclipul a fost publicat, Berlusconi însuși a sunat. De data aceasta, a spus că înregistrarea a fost scoasă dintr-un context mai larg: că conflictul dintre America și Europa cu Rusia aduce beneficii Chinei și amenință Occidentul, părere cu care putem fi de acord.

Totuși Berlusconi nu explică în niciun fel crimele de război comise de Rusia în Ucraina, și nici istoria romanțată, explicată colegilor săi de partid.

 

Meloni îl critică pe Berlusconi 

 

Atitudinea radicală pro-Putin a lui Berlusconi riscă să deraieze șansele lui Meloni de a conduce o nouă administrație de dreapta.

„Italia, cu capul sus, face parte din Europa și alianța atlantică”, spune viitorul prim-ministru de dreapta.

Reacția Giorgiei Meloni a fost foarte dură: „Uniunea Europeană și NATO sunt pilonii noului guvern. [...] Cine nu acceptă acest lucru nu poate intra în guvern, cu prețul de a nu avea un guvern”,  a mai spus aceasta.

Numărul 2 al lui Berlusconi în Forza Italia, Antonio Tajani, era de așteptat să devină următorul ministru de externe al Italiei – dar comentariile șefului său pun acum această perspectivă la îndoială.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel