Norvegia expulzează 15 "ofițeri ruși de informații" ai Ambasadei Rusiei la Oslo

Nicolae Iordan |
Data publicării:
Armata rusă
Armata rusă

Norvegia a anunțat că va expulza 15 oficiali ai Ambasadei Rusiei, care, potrivit Ministerului de Externe, sunt reprezentanți ai serviciilor de informații care operau pretinzându-se diplomați. Moscova a anunțat că va riposta pentru această acțiune a Oslo.

Decizia de la Oslo este cea mai recentă din țările occidentale care a expulzat diplomații ruși de când Rusia a invadat Ucraina anul trecut. Numai în acest an, Estonia, Olanda și Austria au expulzat diplomații ruși.

"Acesta este un pas important în combaterea și reducerea nivelului activității de informații rusești în Norvegia și, prin urmare, în protejarea intereselor noastre naționale", a declarat ministrul norvegian de externe Anniken Huitfeldt.

"Rusia reprezintă în prezent cea mai mare amenințare de informații pentru Norvegia. Nu le vom permite ofițerilor de informații ruși să opereze pretizându-se diplomați", a adăugat aceasta.

Potrivit autorităților norvegiene, oficialii ruși trebuie să elibereze teritoriul norvegian foarte curând.

Ministerul rus de Externe a declarat că Moscova va răspunde la expulzarea oficialilor săi, a informat agenția de știri de stat TASS, fără a da detalii. Cel mai probabil, vor urma măsuri de retorsiune, conform practicii internaționale.

Norvegia, membră a alianței militare NATO, împarte granița cu Rusia în Arctica.

Expulzările ar putea complica și mai mult procesul de transfer al președinției Consiliului Arctic, un organism multilateral în care statele arctice discută probleme care afectează regiunea polară.

În prezent, Moscova conduce consiliul, dar se așteaptă ca Norvegia să preia președinția pe 11 mai.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel