Nord Stream 2, mărul discordiei în SUA. Administrația Biden e acuzată că își arogă meritele lui Donald Trump

Tudor Curtifan |
Data publicării:
Facebook: President Joe Biden @POTUS  · Oficial guvernamental - Facebook
Facebook: President Joe Biden @POTUS · Oficial guvernamental - Facebook

Sancțiunile impuse de Statele Unite ale Americii unor companii implicate în construcția controversatului gazoduct Nord Stream 2 au provocat un schimb de replici în cadrul unei conferințe de presă a purtătorului de cuvânt al Departentului de Stat. În cadrul conferinței, Ned Price, purtătorul de cuvânt american, a fost acuzat că administrația pe care o reprezintă își arogă meritele fostei administrații.

În cadrul conferinței, Ned Price, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a vorbit despre sancțiunile impuse de SUA în contextul construcției Nord Stream 2 și a sugerat că președintele Joe Biden are meritul politic a faptului că 18 companii implicate în construcția controversatului gazoduct au făcut pasul înapoi.

Price a sugerat că eforturile Administrației Biden și strategia actualului președinte a dat roade în acest sens. Potrivit celor de la Fox News, în acel moment purtătorul de cuvânt a fost întrerupt de jurnalistul Matt Lee, al Associated Press, care i-a contestat afirmația.

Dumneavoastră sunteți de o lună la Casa Albă. Vreți să spuneți că în ultimele patru săptămâni toate aceste 18 companii au decis brusc să înceteze lucrările la Nord Stream 2?! Ceea ce faceți este să vă arogați meritele administrației anterioare. E corect sau nu?”, a precizat jurnalistul.

Vizibil deranjat, purtătorul de cuvânt a reiterat că vorbește doar în numele Departamentului de Stat actual, admițând doar că la dosarul Nord Stream 2 lucrează aceleași persoane de mai mult timp.

 

Despre controversatul gazoduct Nord Stream 2 care va lega Germania de Federația Rusă. Rușii au reluat lucrările în pofida sancțiunilor americane

 

Nord Stream 2 reprezintă o investiţie de 9,5 miliarde de euro (11,6 miliarde de dolari), finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell). Nord Stream 2 va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Ucraina se numără printre cei mai aprigi critici ai conductei Nord Stream 2, care se aşteaptă să aducă 55 miliarde de metri cubi de gaz natural din Rusia în Germania. Mai multe state din Europa Centrală și de Est se opun de asemenea proiectul, printre cele mai vocale fiind Polonia. 

Chiar dacă cei 1.230 de kilometri ai conductei sunt aproape finalizaţi, proiectul a fost oprit brusc în luna decembrie 2019, după decizia SUA de a sancţiona companiile angajate în acest proiect. Imediat, principalul subcontractor al consorţiului Nord Stream 2 AG, firma elveţiano-olandeză Allseas, a suspendat activităţile care vizau amplasarea de conducte.

Germania, cea mai mare economie a Europei, spune că conducta este pur şi simplu comercială.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel