Nord-coreeni, inculpaţi în SUA pentru piraterie informatică de 1,3 miliarde de dolari cu criptomonedă

Eduard Pascu |
Data publicării:

Autorităţile americane au anunţat miercuri inculparea a trei nord-coreeni, acuzaţi că au comis o serie de acte de piraterie informatică care au prejudiciat companii şi instituţii financiare, luând drept ţintă în special sectorul criptomonedelor, cu suma totală de circa 1,3 miliarde de dolari, relatează AFP şi Reuters.

"Aceşti agenţi nord-coreeni, folosindu-se de tastaturile computerelor în loc de arme, furând portofolii digitale pline de criptomonedă în loc de saci cu bani lichizi, sunt numărul unu în materie de jafuri bancare din lume", a comentat procurorul federal John Demers, transmite Agerpres.

Actele de piraterie au afectat numeroase companii, de la bănci până la studiouri de la Hollywood, potrivit Departamentului american al Justiţiei.

Potrivit actului de acuzare, Jon Chang Hyok, de 31 de ani, Kim Il, de 27 de ani, şi Park Jin Hyok, de 36 de ani, au furat aceşti bani în timp ce lucrau pentru serviciile militare nord-coreene. Park Jin Hyok a mai fost implicat într-o plângere rămasă secretă din 2018.

Departamentul Justiţiei susţine că hackerii sunt responsabili pentru o gamă largă de activităţi criminale şi atacuri cibernetice importante, inclusiv un atac de răzbunare din 2014 asupra Sony Pictures Entertainment pentru că a produs filmul "The Interview", care prezenta asasinarea liderului nord-coreean.

De asemenea, ei au participat la crearea malware-ului distructiv WannaCry 2.0, care a lovit puternic în special Serviciul naţional de sănătate britanic, când a fost pus în circulaţie în mai 2017.

Actul de acuzare mai menţionează că hackerii au piratat sistemele informatice ale unor bănci din Asia, Mexic şi Africa, că au abuzat de protocolul SWIFT de transfer între bănci, instalând aplicaţii malware, între martie 2018 şi septembrie 2020, care au vizat aplicaţii de criptomonedă.

Oficialii citaţi au adăugat că un cetăţean canadiano-american a pledat vinovat pentru spălarea unei părţi din aceşti bani obţinuţi de hackeri.

Actul de inculpare a fost depus pe 8 decembrie 2020 şi desecretizat miercuri de un tribunal din Los Angeles.

Deşi cei trei hackeri prezumaţi lucrează pentru guvernul nord-coreean, SUA susţin că în anumite momente ei şi-au desfăşurat activitatea în alte ţări, inclusiv în China şi Rusia.

Citește și: Hackerii din Coreea de Nord au finanțat programele de rachete nucleare și balistice ale țării

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel