Noi informații despre luptele de la frontieră dintre India și China. Militarii indieni au fost copleșiți numeric

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:

Jurnaliștii de la Reuters au luat legătura cu rudele mai multor militari indieni uciși în confruntările dintre chinezi și indieni la frontieră, dar și cu soldați care au participat la recuperarea celor decedați.

Amintim că pe data de 16 iunie, trupe chineze şi indiene s-au angajat într-o luptă violentă în regiunea Văii Galwan din Himalaya, soldată cu zeci de morţi. Confruntările au avut loc fără folosirea armelor de foc.

India a confirmat faptul că 20 de soldați au fost uciși în confruntările de la frontieră cu partea chineză.

Deși au mai existat conflicte la frontieră între cele două părți, acest incident militar dintre China și India este deosebit de grav în condițiile în care este primul incident cu victime între cele două puteri, în ultimii 45 de ani.

După incidentul care a escaladat periculos de mult tensiunile dintre cele două puteri nucleare, atât India cât și China și-au consolidat prezența în Est, de-a lungul așa-numitei Linii de Control Efectiv (Line of Actual Control).

La câteva zile după confruntare, pe data de 23 iunie, cele mai nou tancuri al armatei chineze, Type 15, au putut fi observate participând la un exercițiu militar într-o regiune montană din apropierea Văii Galwan din Himalaya, locul unde au avut confruntările mai sus amintite.

Jurnaliștii de la Reuters au luat legătura cu oficiali indieni și chinezi, dar și cu familii ale victimelor și militari din zona de frontieră. Astfel, precizează sursa citată, potrivit rudelor celor uciși, nu s-au folosit arme de foc, dar trupele indiene au fost luate prin surprindere și au fost depășite numeric de partea chineză.

 

Mai mulți soldați indieni au fost aruncați în apele repezi ale râului Galwan

 

Reuters a luat legătura cu 13 familii ale soldaților indieni uciși. Astfel, potrivit sursei citate, tatăl unui soldat indian a precizat că fiul său a fost găsit cu gâtul tăiat de un cui de metal. Alți soldați indieni au murit din cauza hipotermiei sau înecați în râul Galwan.

Reuters a discutat de asemenea și cu doi soldați indieni care au dorit să rămână anonimi și care nu au participat la confruntări, dar au ajutat la recuperarea celor uciși.

Totodată, oficiali ai guvernului indian au precizat pentru sursa citată că sângeroasa confruntare dintre cele două părți a început după ce militari chinezi s-au dus să verifice dacă partea chineză și-a respectat angajamentul de a se retrage de pe o porțiune disputată de cele două state. Indienii au precizat agenției că au fost atacați de chinezi pe o porțiune de doar patru metri lățime, la o altitudine de peste 4.200 de metri, pe malurile râului Galwan. Confruntările au durat aproximativ șase ore. New Delhi a acuzat un atac premeditat.

De partea cealaltă, un purtător de cuvânt al ministerului de Externe de la Beijing a reiterat pentru Reuters poziția Beijingului și a acuzat partea indiană de provocări și de faptul că aceștia au violat teritoriul chinez, atacând primii în timpul unei negocieri. Poziția Chinei este consecventă, fiind anunțată imediat după incident. Dar Beijingul nu a vorbit de numărul de soldați chinezi uciși și nici nu a prezentat dovezi ale agresiunii indiene.

 

Certificatele de deces: artere rupte în zona gâtului și răni în zona capului cauzate de obiecte ascuțite

 

Totodată, jurnaliștii de la Reuters au contactat spitalul militar din regiunea Ladakh din India, unde au fost duse cadavrele. Spitalul a refuzat să comenteze cauza morții soldaților, precizând doar că trupurile neînsuflețite ale acestora au fost predate familiilor, împreună cu certificatele de deces ale soldaților.

Din cinci certificate de deces consultate de Reuters, trei soldați au murit ca urmare a arterelor rupte din zona gâtului, iar alți doi după ce au suferit răni incompatibile cu viața în zona capului, răni cauzate de diferite obiecte ascuțite.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel