Nicolae Ciucă: Prezenţa NATO în regiunea Mării Negre este un imperativ strategic

Eduard Pascu |
Data actualizării: | Data publicării:

Prezenţa NATO în regiunea Mării Negre este un imperativ strategic şi este dreptul României să ceară acest lucru, a declarat, marţi, ministrul interimar al Apărării, Nicolae Ciucă, la bilanţul MApN pe 2019.

"Pentru noi, asigurarea unei prezenţe mai robuste a NATO la Marea Neagră a fost obiectivul principal. Prin eforturile conjugate ale preşedintelui României, diplomaţiei şi Apărării, asistăm astăzi la o conştientizare mai mare a faptului că este nevoie de coerenţă şi coeziune în întreaga noastră vecinătate, cu o cuprindere de 360 de grade", a afirmat acesta.

El a evocat "preocupări legitime privind securitatea zonei". "Considerăm că prezenţa NATO în regiunea Mării Negre este un imperativ strategic. Este dreptul nostru să cerem acest lucru şi să avem o prezenţă înaintată unitară a Alianţei pe întreg Flancul Estic. În acelaşi timp, este datoria noastră să dezvoltăm capabilităţi credibile complementare şi interoperabile cu cele aliate", a punctat Ciucă, transmite Agerpres.

În opinia sa, "cea mai îngrijorătoare evoluţie este că, prin intermediul Crimeei, Rusia poate proiecta o hegemonie auto-asumată în Marea Neagră, cu importante consecinţe asupra forţelor de descurajare ale Alianţei".

"În cele din urmă, intenţia acestei militarizări accentuate este de a nu permite NATO şi aliaţilor să opereze liber în regiune. Desfăşurarea de capabilităţi anti-acces şi de interdicţie regională reprezintă o transformare majoră a securităţii în Marea Neagră. Descurajarea şi logica echilibrului militar se schimbă", a menţionat ministrul interimar al Apărării.

Totodată, el a subliniat că "Balcanii de Vest continuă să rămână o regiune cu un echilibru de securitate şi stabilitate fragilă".

Vezi și: Rusia vrea revizuirea Convenției de la Montreux ca răspuns la prezența NATO în Marea Neagră

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel