Nave comerciale și petroliere ale Arabiei Saudite, atacate în Strâmtoarea Ormuz, în drum spre Golful Persic

DefenseRomania Team |
Data publicării:

Două nave comerciale și alte două nave petroliere aparținând Arabiei Saudite au fost atacate în apropiere de strâmtoarea Ormuz în drum spre Golful Persic.

Ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite a declarat că autoritățile investighează cazul, menționând că în urma incidentului nu au fost înregistrate victime, informează portalul deschide.md care citează Bloomberg. Unul dintre petroliere era destinat comerțului cu Statele Unite ale Americii.

 

Atacul nu a fost revendicat 

 

De asemenea, nu s-au produs pierderi de petrol, iar deocamdată niciun grup rebel nu s-a declarat responsabil de acțiunile de sabotaj.

Ministrul Energiei al Arabiei Saudite și-a exprimat opinia că atacul a avut scopul de a submina libertatea navigației maritime, cât și siguranța rezervelor de petrol pentru toată lumea.

Iranul s-a declarat îngrijorat şi solicită clarificări în legătură cu navele saudite. Abbas Mousavi, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe de la Teheran, a îndemnat la precauţie în legătură „aventurism din partea străinilor" şi o posibilă „conspiraţie orchestrată de răuvoitori" cu scopul de a submina securitatea şi stabilitatea în regiune.

 

Incidentul agită tensiunile din regiune

 

Iranul este rivalul principal al Arabiei Saudite în regiune. Anterior, acesta a amenințat de mai multe ori că va bloca transportarea de petrol prin strâmtoarea Ormuz, considerată cel mai important punct de tranzit de petrol din lume, cu 20% din petrolul comercializat trecând prin această strâmtoare care are o lăţime minimă de aproximativ 54 de kilometri.

Incidentul agită și mai mult tensiunile din golf. Recent, Statele Unite au trimis în regiune un portavion militar și bomardiere B-52 în urma amplificării unei crize în dialogul de denuclearizare cu Iranul.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel