Nava de desant Novocherkassk, victima rachetelor Storm Shadow lansate de Su-24 (Video). Rusia recunoaște, într-un gest rarisim, pierderea navei

Darius Muresan |
Data publicării:
Nava rusă de desant Novocherkassk, distrusă de rachete Storm Shadow într-un port din Crimeea ocupată ilegal. Foto: Captură video YouTube The Economic Times via Ministerul Apărării din Ucraina
Nava rusă de desant Novocherkassk, distrusă de rachete Storm Shadow într-un port din Crimeea ocupată ilegal. Foto: Captură video YouTube The Economic Times via Ministerul Apărării din Ucraina

Ministerul rus al Apărării a confirmat că ucrainenii au lovit nava de asalt amfibiu Novocherkassk, într-un port din Crimeea ocupată.

De regulă aceste momente sunt deosebit de rare, Rusia preferând să nu vorbească despre pierderile sale în timpul războiului din Ucraina.

Ministerul Apărării de la Moscova, citat de Tass, a emis un comunicat în care admite însă că nava de desant Novocherkassk a fost avariată. 

Amintim că DefenseRomania anunța încă de dimineață, informații fiind regăsite în presa ucraineană, despre faptul că Ucraina a lovit cu succes nava rusă de desant Novocherkassk.

Atacul a fost confirmat în primă fază și de șeful administrativ al Crimeei ocupate. 

 

Rusia admite că Ucraina a lovit nava de desant Novocherkassk, dar spune că a apărarea antiaeriană rusă a doborât două avioane Su-24. Nava a fost lovită cel mai probabil de o rachetă Storm Shadow

 

Nava a fost lovită în portul Feodosia din Crimeea. Canalele ucrainene vorbesc de o rachetă britanică Storm Shadow care a lovit nava rusă.

Nava mare de debarcare Novocerkassk face parte din Flota rusă a Mării Negre. Rușii recunosc că ea a fost lovită, dar nu precizează nimic despre daunele produse. 

Cert e că imaginile surprinse imediat după momentul lovirii arată daune uriașe produse navei.

Ministerul Apărării de la Moscova mai precizează că în timpul atacului au fost doborâte două avioane Su-24 ucrainene.

Interesant e că datele par să confirme teoria canalelor militare ucrainene cu privire la utilizarea Storm Shadow în atacul asupra navei Novocerkassk, în contextul în care rachetele britanice sunt integrate pe avioane Su-24 ucrainene.

Storm Shadow este o rachetă de croazieră lansată din aer dezvoltată de britanici în parteneriat cu Franța, care anterior a fost utilizată în condiţii reale de luptă în diverse conflicte din Orientul Mijlociu.

Cu o rază de acțiune operațională de 250 de kilometri, rachetele Storm Shadow au sporit semnificativ capacitățile de atac cu rază lungă a armatei ucrainene. 

Nava de desant Novocherkassk a mai fost ținta unui atac al rachetelor ucrainene, pe 24 martie 2022, în portul Berdyansk de la Marea Azov. Aceasta a supraviețuit atacului, ieșind în larg, însă o altă navă de desant a FRMN, respectiv Saratov, a fost distrusă atunci în urma loviturii ucrainene.

Alte două nave de desant rusești au mai fost avariate, în Marea Neagră, în timpul conflictului din Ucraina. Este vorba despre nava de desant Olenegorsky Gornyak a Flotei de Nord, care a fost lovită de o dronă maritimă ucraineană în apropierea bazei navale Novorossiysk. De asemenea, nava de desant Minsk a Flotei din Marea Baltică a fost avariată în portul Sevastopol, în urma unui atac cu rachete ucrainene.

CITEȘTE ȘI: Forma Storm Shadow oferă rachetelor britanice capacități stealth greu de interceptat. Marea problemă a Ucrainei sunt însă avioanele Su-24

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel