Încă o lovitură primită de Marina rusă: Nava de desant Novocherkassk, din portul Feodosia din Crimeea, a fost distrusă într-o explozie uriașă

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Șeful  Republicii Crimeea, Serghei Aksionov, a anunțat că, în cursul nopții de  26.12.2023, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac asupra portului maritim Feodosia din peninsulă. Într-un mesaj postat pe canalul său de Telegram la ora 04:16 (ora Moscovei), Aksionov a informat despre atacul asupra portului și despre exploziile care au urmat acestuia.

Potrivit precizărilor sale, serviciile de urgență au intervenit la fața locului pentru a stinge incendiile provocate de lovitura militarilor ucraineni.

“Locuitorii mai multor case din zonă vor fi evacuați. Avem situația sub control. Vă rog să rămâneți calmi și să aveți încredere doar în informațiile oficiale”, a scris Aksionov în mesajul său.

Partea ucraineană susține că, în timpul atacului, a fost lovită nava mare de desant Novocherkassk din compunerea Flotei ruse din Marea Neagră.

După cum arată informațiile preliminare, se pare că armata ucraineană a întrebuințat pentru atacul asupra portului atât drone, cât și rachete.

Autoritățile regionale au îndemnat populația să nu publice fotografii și videoclipuri de la locul atacului, pentru a nu oferi adversarului informații suplimentare.

Circulația pe Podul Crimeea a fost oprită timp de câteva ore.

Presa rusă de propagandă încearcă să acrediteze ideea unei răzbunări ucrainene după anunțul făcut de Armata rusă privind preluarea oraşului ucrainean Marinka din Donețk.

Totuși, e greu de crezut că o asemenea „lucrare în filigran”, așa cum o caracterizează oficialii ucraineni, nu a fost pregătită cu mult timp înainte și ar fi fost doar o mișcare decisă în grabă.

Comentariul autorului: Atacul ucrainean asupra localității Feodosia din Peninsula Crimeea a fost confirmat și pe rețelele de socializare, unde au apărut o mulțime de fotografii și videoclipuri cu exploziile înregistrate în port.

Între altele, mesajele postate pe X (fostă Twitter) și Telegram susțin că nava de desant Novocherkassk era încărcată cu muniții din Iran, în special cu drone Shahed. Însă, acest lucru este puțin probabil, ținând cont de faptul că nava nu a ieșit din Marea Neagră, unde navele rusești sunt blocate de decizia Turciei de a închide Strâmtorile Bosfor și Dardanele. Singura versiune plauzibilă ar consta în întrebuințarea navei pe traseul Novorossiysk - Feodosia, pentru a aduce în Crimeea drone produse pe teritoriul rus, în vederea utilizării în conflict.

Nava de desant Novocherkassk a mai fost ținta unui atac al rachetelor ucrainene, pe 24 martie 2022, în portul Berdyansk de la Marea Azov. Aceasta a supraviețuit atacului, ieșind în larg, însă o altă navă de desant a FRMN, respectiv Saratov, a fost distrusă atunci în urma loviturii ucrainene.

Alte două nave de desant rusești au mai fost avariate, în Marea Neagră, în timpul conflictului din Ucraina. Este vorba despre nava de desant Olenegorsky Gornyak a Flotei de Nord, care a fost lovită de o dronă maritimă ucraineană în apropierea bazei navale Novorossiysk. De asemenea, nava de desant Minsk a Flotei din Marea Baltică a fost avariată în portul Sevastopol, în urma unui atac cu rachete ucrainene.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel