Nava de cercetare chineză Haiyang Dizhi 8 a părăsit Marea Chinei de Sud, pe fondul tensiunilor cu Vietnamul

Eduard Pascu |
Data publicării:

O navă de cercetare chineză a părăsit joi regiunea şi s-a întors în apele chineze, după ce s-a aflat trei luni în zone disputate ale Mării Chinei de Sud, relatează agenţia DPA, transmite Agerpres.

Potrivit Marine Traffic, un website ce urmăreşte deplasările navelor, Haiyang Dizhi 8, un vas de cercetare seismică, a părăsit zona economică exclusivă (ZEE) a Vietnamului şi se întorcea în China, însoţit de alte două nave chineze.

Nu este clar dacă nava părăseşte zona sau doar a plecat să se realimenteze cu combustibil. Vasul s-a mai întors o dată după ce a sosit în zonă la începutul lunii iulie.

Nava de cercetare a intrat pentru prima dată în ZEE vietnameză pe 3 iulie, în largul sud-estului Vietnamului în apropierea Insulelor Spratly. Incidentul este la originea unei situaţii tensionate între forţele pazei de coastă vietnameze şi cele chineze.

Nava de prospecţii a părăsit din nou zona la 7 august, potrivit guvernului vietnamez şi datelor maritime publice disponibile, dar s-a întors o săptămână mai târziu.

China revendică aproape toată regiunea şi a fost implicată în dispute teritoriale cu mai multe ţări din Asia de Sud-Est.

Explorarea petrolului şi a gazelor în Marea Chinei de Sud este un subiect problematic în China şi Vietnam, care au cunoscut o serie de dispute violente între 1974 şi 1988 asupra controlului Insulelor Spratly şi Paracel.

În 2014, un sentiment antichinez în Vietnam a declanşat atacuri letale împotriva fabricilor şi întreprinderilor deţinute de chinezi după ce echipamente de foraj chineze au pătruns în apele disputate.

Luni, în faţa Adunării Naţionale a Vietnamului, prim-ministrul vietnamez Nguyen Xuan Phuc a acuzat Beijingul că ar complica situaţia în disputata Mare a Chinei de Sud şi a promis că guvernul de la Hanoi nu va face niciodată concesii teritoriale. 

Vezi și: Statele Unite au trimis distrugătorul Wayne E. Meyer să navigheaze prin Marea Chinei de Sud

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel