Nava Școală Mircea, voiaj aniversar. 80 de ani de la lansarea celui mai longeviv ambasador maritim al României

Tudor Curtifan |
Data publicării:

Nava Şcoală (N/Ş) Mircea, considerată de către Forţele Navale Române drept cel mai longeviv ambasador maritim al ţării, pleacă duminică în marşul internaţional de instrucţie ce va marca 80 de ani de la intrarea în serviciul activ al Marinei Militare Române, a informat Academia Navală Mircea cel Bătrân.

Potrivit rectorului Academiei Navale Mircea cel Bătrân (ANMB), comandor. dr. ing. conf. Octavian Tărăbuţă, pentru anul acesta, la aniversarea a 80 de la intrarea N/Ş Mircea în serviciul activ al Marinei Militare Române, marşul de instrucţie a fost planificat ca un memento la capătul căruia istoricul velier va acosta în portul Hamburg, unde a a fost construit urmând să încheie la Constanţa traseul primului voiaj ce la parcurs purtând pavilionul naţional la bastonul de la pupa.

 

Traseul și echipajul

 

După ce va pleca de la cheul de acostare al portului militar Constanţa, pe parcursul a trei luni de marş N/Ş Mircea va urma un curs de navigaţie pe Marea Neagră, Marea Marmara, Marea Egee, Marea Mediterană, Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, cu escale în porturile Siracusa (Italia), Barcelona (Spania), Almeria (Spania), Cadiz (Spania), Brest (Franţa), Rouen (Franţa), Haga (Olanda), Hamburg (Germania), Southampton (Marea Britanie), Lisabona (Portugalia), Valleta (Malta) şi Istanbul (Turcia).

Echipajul navei va fi format din 179 de membri, dintre care 57 de studenţi de anul II ai ANMB, 32 de elevi din anul I de la Şcoala Militară de Maiştri Militari a Forţelor Navale Amiral Ion Murgescu, cărora li se alătură 14 cadeţi de la academiile navale din Albania, Bulgaria, China, Franţa, Polonia, Portugalia, Turcia şi Ucraina.

În perioada 25 - 26 mai velierul va face o escală în portul Almeria (Spania) pentru ca membrii echipajului să îşi poată exercita dreptul la vot, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European.

N/Ş Mircea va acosta în portul militar Constanţa miercuri, 7 august, la finalul a trei luni de pregătire a viitorilor marinari militari români şi străini în cadrul voiajului internaţional omagial, la împlinirea a opt decenii de la intrarea în serviciul Marinei Militare Române.

Potrivit datelor tehnice oferite de Academia Navală Mircea cel Bătrân, N/Ş Mircea este un velier tip bark de clasa A, cu trei arbori, având înălţimea maximă de 44 de metri pe care pot fi arborate în marş 23 de vele ce însumează o suprafaţă totală de 1.750 metri pătraţi. Nava a fost construită în perioada 1938-1939 la Şantierul Naval Blohm & Voss din Hamburg, Germania şi din serie mai fac parte navele surori: Eagle - SUA, Gorch Fock I - Germania, Gorch Fock II - Germania şi Sagres - Portugalia.

 

Nava Școală Mircea, lansată la apă în 1938

 

La 22 septembrie 1938, nava şcoală a fost lansată la apă şi botezată cu numele Mircea, alegere justificată de bogata tradiţie şi renumele predecesorului, bricul Mircea, un velier din lemn cu două catarge.

"Numele navei provine de la vestitul voievod Mircea cel Bătrân ce a cârmuit Ţara Românească, în perioada 1386-1418 şi sub a cărui domnie navigaţia autohtonă şi comerţul efectuat pe mare au cunoscut o mare dezvoltare, vasele româneşti navigând, încă de pe atunci în Marea Neagră, Marea Egee şi Marea Mediterană, el însuşi adăugându-şi titulatura monarhică de Domn până la Marea cea mare" - se arată în comunicatul ANMB.

Ca semn distinctiv, velierul are în prova, sub bompres, un galion, reprezentându-l pe domnitorul Mircea cel Bătrân îmbrăcat cu bluză albastră, mantie roşie şi purtând pe cap coroana, simbol al domniei.

La 27 aprilie 1939 la bordul velierului şcoală a avut loc ceremonia ridicării pavilionului naţional, iar pe data de 1 mai 1939 N/Ş Mircea a intrat în serviciul Marinei Militare.

N/Ş Mircea a intrat în Portul Constanţa pe 17 mai 1939, fiind salutată de oficialităţi, de tinerii elevi ai Şcolii Navale, de navele aflate în port, între care şi vechiul bric adus de la Galaţi pentru a preda simbolic ştafeta pregătirii marinăreşti noii nave.

La 3 iulie 1939, N/Ş Mircea a plecat în primul său marş de instrucţie în Marea Mediterană făcând escale în porturile Palermo, Toulon, Palma, Gibraltar, Alger şi Alexandria.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel