NATO vrea o prezenţă militară consolidată pe termen lung în estul Europei

DefenseRomania Team |
Data publicării:

În contextul actual al desfăşurărilor de trupe ruse de la graniţa cu Ucraina, NATO ia în considerare o postură militară pe termen lung în estul Europei pentru a-şi întări apărarea, a precizat luni secretarul general al Alianţei, Jens Stoltenberg.

"Luăm în considerare mai multe ajustări pe termen lung ale posturii noastre, prezenţei noastre în partea de est a Alianţei. Nu a fost luată nicio decizie finală dar există acum un proces în desfăşurare în cadrul NATO", a declarat Jens Stoltenberg.

Miniştrii de externe ai NATO urmează să discute despre aceste întăriri la întâlnirea lor din 16 şi 17 februarie. Guvernele occidentale i-au cerut Moscovei să-şi retragă trupele de la frontierele Ucrainei, în special dacă Rusia vrea să vadă mai puţine desfăşurări de trupe în statele aliate din estul NATO.

"Dacă Rusia vrea cu adevărat mai puţine trupe NATO în apropierea frontierelor, va avea parte de ceva opus", a spus Stoltenberg la o conferinţă de presă alături de preşedintele polonez Andrzej Duda, referindu-se la răspunsul NATO de a desfăşura grupuri de luptă în estul Alianţei după anexarea Crimeei de către Moscova în 2014.

NATO are în prezent trupe care sunt prezente în estul Europei prin rotaţie, o prezenţă substanţială, dar nu permanentă.

Din ţările baltice şi până la Marea Neagră, desfăşurările de trupe NATO au fost în mod intenţionat de dimensiuni reduse, susţin oficiali citaţi de Reuters, pentru a încerca să descurajeze, nu să provoace, o nouă eventuală agresiune rusă. Ungaria şi Slovacia au fost menţionate de oficiali occidentali drept potenţiale gazde pentru trupele NATO, deşi nu au fost luate decizii în acest sens.

Pe lângă trupele americane deja staţionate în Polonia, circa 1.700 de militari americani, majoritatea din Divizia a 82-a aeropurtată, urmează a fi desfăşuraţi în această ţară din baza de la Fort Bragg, Carolina de Nord. 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel