NATO va livra Ucrainei sisteme anti-UAV pentru bruiajul dronelor iraniene folosite tot mai intens de Rusia

Darius Muresan |
Data publicării:
Dronă iraniană de tip Mohajer 6
Dronă iraniană de tip Mohajer 6

NATO va livra Ucrainei "sute" de sisteme pentru a bruia dronele fabricate de Rusia și Iran, care fac ravagii în atacurile Rusiei asupra infrastructurii critice și asupra populației ucrainene.

Declarația a fost făcută săptămâna trecută de secretarul general aliat, Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă după o întâlnire a miniștrilor Apărării NATO, potrivit Rador, care citează Cope.

Totodată, Stoltenberg a salutat decizia Spaniei care a anunțat că va furniza Ucrainei 4 lansatoare de rachete HAWK pentru a îmbunătăți apărarea antiaeriană.

Amintim că Ucraina a solicitat, în cadrul reuniunii Ramstein-6, sisteme de apărare antiaeriană MIM-23 Hawk. 

Sistemul Hawk a fost pus în funcțiune în 1960, fiind principalul mijloc de apărare antiaeriană NATO din epoca Războiului Rece. După 1990 a fost înlocuit cu armamente mai moderne, în special cu sistemul Patriot dar, în continuare, se află în dotarea altor armate considerate printre cele mai puternice din lume.

Pe lângă decizia de a furniza Ucrainei sisteme anti-drone pentru a bruia UAV-urile iraniene pe care le folosește tot mai intens Rusia, s-a discutat și despre European Skyshield Initiative (ESSI), o inițiativă care urmărește creșterea nivelului de securitate prin achiziționarea în comun de sisteme anti-aeriene.

Prin acest program România și alte 13 state, care sunt membre NATO sau UE, vor achiziționa în comun sisteme de apărare aeriană.

Astfel, cele 14 țări membre sau partenere ale NATO au semnat joi o scrisoare de intenţie pentru achiziţionarea comună de sisteme de apărare aeriană din categoria sistemelor Arrow 3 şi Patriot.

Ţările participante sunt Belgia, Bulgaria, Cehia, Finlanda, Germania, Letonia, Lituania, Norvegia, Regatul Unit, România, Slovacia, Slovenia, Ţările de Jos şi Ungaria.

CITEȘTE ȘI: Ucraina a cerut SUA sisteme de apărare antiaeriană Hawk din perioada Războiului Rece. Avantaje și dezavantaje ale Hawk

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel