NATO va investiga incidentul în care o fregată a Franței a fost luată în vizor de navele militare ale Turciei

Darius Muresan |
Data actualizării: | Data publicării:
Fregata franceză Le Courbet
Fregata franceză Le Courbet

Incidentul militar în care a fost implicată o fregată a Franței, aflată sub misiune NATO, și fregate ale Turciei, va fi investigat de NATO.

Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a declarat că Alianța Nord-Atlantică va „investiga pentru a clarifica” incidentul în care au fost implicate nave de război ale Turciei și Franței în Mediterană, informează Opex360. Totodată, Florence Parly, ministrul Apărării de la Paris, dăduse asigurări că „va pune punctul pe i”  în cadrul Alianței, acuzând atitudinea agresivă a Turciei.

Incidentul cu pricina a avut loc în Mediterană, când fregata franceză Le Courbet, aflată sub misiune NATO, a încercat să oprească o navă cargo sub pavilion turcesc suspectată că încălca embargoul ONU privind transportul de arme în Libia. 

Doar că nava turcă era însoțită de mai multe fregate ale Marinei turce care, prin sistemele radar au luat în vizor de mai multe ori fregata franceză, acțiune care precede un atac. Franța a reacționat imediat la nivel diplomatic și a denunțat hărțuirea Turciei, membră și ea a NATO.

De partea cealaltă, Turcia se apără și își prezintă propria versiune asupra incidentului. Ankara a negat vehement acuzele Franței pe care le consideră „complet neadevărate”.

În acest sens amintim că Turcia nu este la primul astfel de incident în Mediterană. În urmă cu nici o săptămână, Grecia a acuzat la rândul ei Turcia că fregatele Ankarei, care escortau la fel o ambarcațiune cargo suspectă că transporta armament în Libia, au avertizat fregata elenă HS Spetsai care a încercat fără succes să oprească nava turcă pentru verificări.

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel