NATO va desfășura aeronave AWACS în Lituania pentru a supraveghea granița Alianței cu Rusia

Aeronavă de supraveghere AWACS / nato.int
Aeronavă de supraveghere AWACS / nato.int

NATO intenționează să desfășoare temporar sistemele electronice de recunoaștere aeriană AWACS pe teritoriul Lituaniei, constând dintr-un complex de aeronave capabile să detecteze avioane inamice și rachete la sute de kilometri distanță.

Avioanele vor monitoriza și activitățile militare ale Federației Ruse, implicată într-un război de agresiune fără precedent după cel de-al Doilea Război Mondial ca urmare a invadării Ucrainei pe data de 24 februarie 2022.

Aeronavele AWACS vor fi desfășurate la Šiauliai, Lituania, iar prima dintre cele două aeronave ajunge joi, 28 septembrie 2023, urmând să efectueze misiuni de monitorizare a activității militare ruse în apropierea granițelor Alianței, potrivit site-ului NATO. 

NATO va trimite aproximativ 150 de militari în Lituania pentru a deservi aeronava.

Ramintim că, la începutul anului, 3 avioane de supraveghere AWACS au aterizat în România pentru a supraveghea mișcările tactice și operaționale de la granița Alianței.

 

AWACS în Lituania

Foto: AWACS / Forța de control și avertizare timpurie aeriană a NATO

Potrivit purtătorului de cuvânt al NATO, Dylan White, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a forțat Alianța să ia astfel de măsuri. „Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei ne-a sporit atenția asupra mediului de securitate din regiunea Mării Baltice”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al NATO a remarcat că aeronavele AWACS sunt mijloace cheie de avertizare pentru Alianță, capabile să detecteze amenințările la sute de kilometri de graniță. El a mulțumit, de asemenea, Lituaniei pentru că a acceptat să găzduiască acest complex.

Sistemul AWACS are o structură radar în formă de ciupercă, capabilă să acopere o rază de peste 400 de kilometri pentru a identifica alte ținte aeriene. AWACS se bazează pe aeronave Boing-707.

NATO spune că primele patrule de recunoaștere AWACS vor începe în zilele următoare. Vor dura câteva săptămâni. Aceste aeronave fac parte din flota NATO, care este formată din 14 avioane de supraveghere și are sediul în Heilenkirchen, Germania. 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate

Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta

DC Media Group Audience

Parteneri






CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel