NATO: Talibanii ar trebui să-şi demonstreze angajamentul pentru soluţionarea conflictului din Afganistan

S.I. Catalin |
Data publicării:

NATO a făcut apel miercuri la talibani să-şi demonstreze angajamentul pentru soluţionarea conflictului din Afganistan şi încetarea violenţelor, a doua zi după un atac mortal la Kabul, relatează AFP.

,,Talibanii trebuie să facă dovada voinţei şi a unei capacităţi reale de a diminua violenţa", a cerut secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, într-o declaraţie înaintea începerii reuniunii miniştrilor apărării din ţările NATO.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat marţi seară că a fost informat de secretarul de stat american Mike Pompeo în privinţa unor "progrese notabile" realizate în negocierile pentru încheierea conflictului între Washington şi talibani.

Jens Stoltenberg s-a arătat însă prudent faţă de aceste anunţuri înainte de a-l primi pe secretarul american al apărării, Mark Esper. "Considerăm binevenită orice măsură susceptibilă să reducă violenţele", a declarat el, invitându-i pe talibani "să-şi demonstreze angajamentul pentru o soluţionare paşnică" a conflictului din Afganistan.

,,Talibanii trebuie să se aşeze la masa de negocieri şi să facă compromisuri reale", a subliniat Jens Stoltenberg.

Cinci persoane au fost ucise marţi dimineaţă într-un atentat sinucigaş produs la intrarea academiei militare din Kabul, aminteşte France Presse.

"Trebuie să ne pregătim de tot, în funcţie de rezultatul negocierilor", a mărturisit AFP un diplomat. "Avem sentimentul că aceste negocieri bat pasul pe loc. Donald Trump are nevoie să obţină ceva înainte de alegeri şi talibanii o ştiu", a explicat diplomatul, potrivit Agerpres.

NATO a menţinut în Afganistan misiunea militară "Resolute support", care numără 16.500 de militari din 38 de ţări şi care se ocupă de instruirea şi consilierea forţelor de securitate afgane.

"Am mers împreună în Afganistan. Vom lua împreună decizii pentru a ne adapta misiunea şi într-o zi vom pleca împreună", a mai spus Jens Stoltenberg.

Mulţi aliaţi se tem de o decizie unilaterală a americanilor, după ce Donald Trump a reafirmat la începutul lui februarie că vrea să retragă contingentul american prezent în Afganistan, notează AFP.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel