NATO spune că sunt semnale că Rusia vrea dialog, dar momentan nu există „niciun semn de dezescaladare” din punct de vedere militar

Darius Muresan |
Data publicării:

Rusia a transmis semnale că vrea să dialogheze, însă pentru moment nu există "niciun semn de dezescaladare" pe teren, armamentul rusesc fiind menţinut la frontierele Ucrainei, a declarat marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit AFP şi Reuters.

"Există semnale din partea Moscovei pentru o continuare a diplomaţiei. Acest lucru îndeamnă la un optimism prudent (...), însă desfăşurarea de trupe de către Rusia nu permite o reducere a tensiunilor atât timp cât echipamentele grele rămân pe teren, deoarece ele pot reveni rapid", a precizat Stoltenberg într-o conferinţă de presă, în ajunul unei reuniuni de două zile a miniştrilor Apărării din cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

"Vrem să vedem o retragere a echipamentelor. Capacităţile rămase pe teren permit o invazie aproape imediată", a spus el, adăugând că "este prea devreme pentru a putea spune că situaţia s-a limpezit pe teren".

"Dar vom continua să monitorizăm şi să urmărim îndeaproape acţiunile Rusiei", a declarat şeful NATO la Bruxelles.

Miniştrii Apărării din Alianţă se vor întâlni joi cu omologii lor ucrainean şi georgian, ale căror ţări sunt candidate la aderarea la NATO, la începutul celei de-a doua zile a reuniunii lor.

 

NATO încă aşteaptă răspunsul Rusiei la propunerile sale privind securitatea



Ei vor discuta miercuri despre întărirea prezenţei militare în România, pe flancul sud-estic al Alianţei, cu un grup tactic condus de Franţa.

"Americanii au trimis întăriri în România, iar 2.000 de soldaţi ai NATO cu contingente germane şi italiene sunt deja desfăşuraţi în această ţară chiar înainte de crearea grupului tactic", a precizat Stoltenberg.

"Vom vedea dacă va trebui să ne ajustăm postura de apărare. Este prea devreme pentru supoziţii, deoarece, în acest moment, nu am văzut o dezescaladare din partea Rusiei", a adăugat el.

Stoltenberg a mai spus că NATO încă aşteaptă răspunsul Rusiei la propunerile sale privind securitatea. "Sperăm că vom obţine în curând un răspuns de la Rusia la scrisoarea noastră", a declarat şeful NATO.

De asemenea, potrivit acestuia, Moscova "nu a răspuns" nici la invitaţia de a organiza o nouă reuniune a Consiliului NATO-Rusia.

El a reiterat că situaţia actuală încă reprezintă "cea mai gravă criză de securitate cu care se confruntă Europa de decenii".

Totodată, secretarul general al NATO a avertizat Moscova în privinţa recunoaşterii auto-declaratelor 'republici populare' Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei.

"Dacă aceasta se va întâmpla, va fi încă o încălcare grosolană a integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei, întrucât nu există niciun dubiu că Doneţk şi Lugansk sunt parte a Ucrainei în graniţele sale recunoscute internaţional", le-a declarat Stoltenberg reporterilor la Bruxelles.

"Prin urmare, o astfel de recunoaştere ar fi o încălcare a dreptului internaţional şi a integrităţii teritoriale şi a suveranităţii Ucrainei. Nu doar atât, dar va fi şi o încălcare a acordurilor de la Minsk, aşadar va face şi mai dificil să se găsească o soluţie politică bazată pe acordurile de la Minsk", a adăugat el.

Duma de Stat de la Moscova a votat marţi un apel adresat preşedintelui Vladimir Putin pentru ca Rusia să recunoască independenţa celor două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Doneţk şi Lugansk.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel