NATO răspunde teoriei „aranjamentului”. Geoană: România, sfâșiată și ruptă de-a lungul istoriei. Sub nicio formă nu vom accepta asta

Tudor Curtifan |
Data actualizării: | Data publicării:
Sursă foto: MApN
Sursă foto: MApN

Secretarul general adjuct al NATO a discutat despre împărțirea Europei în „sfere de influență”. În cadrul unui interviu, Mircea Geoană a dat asigurări că NATO nu va accepta o revenire la această logică.

Prezent în cadrul unei emisiunii „Punctul de Întâlnire”, de la postul de televiziune Antena 3, Mircea Geoană a fost întrebat de jurnalistul militar Radu Tudor despre teoria „aranjamentului” promulgată în mod fals pe rețelele de socializare de aparatul de propagandă îndreptat împotriva Alianței.

În fapt, teoria „aranjamentului” vorbește despre o înțelegere între SUA și Federația Rusă cu privire la o revenire a țării noastre în zona de influență rusă. 

 

NATO nu acceptă sub nicio formă ca vreo „națiune să fie scoasă la mezat, din punct de vedere geopolitic”

 

Secretarul general adjunct al NATO a comentat această dezinformare și a dat asigurări: „Nu există niciun temei, niciun motiv, și nicio conversație de acest gen între noi NATO și nimeni altcineva de pe acestă planetă, inclusiv Federația Rusă, cu privire la revenirea la logica sferelor de influență în Europa”.

„Răspunsul meu e extrem de clar. E răspunsul pe care președintele Biden l-a avut la summitul NATO: Nu există nicio formulă în care noi vom putea accepta vreodată ca o națiune liberă poate fi scoasă la mezat din punct de vedere geopolitic”, a mai precizat Mircea Geoană.

„Iar pentru noi care suntem în NATO și în UE lucrurile sunt foarte clare. Dar același lucru este valabil și pentru statele care nu sunt în NATO și în UE. Nimeni nu poate să dicteze și nimeni nu poate să impună cu forța unor națiuni independente cum sunt Republica Moldova, Ucraina, Georgia, state care vor să vină spre Europa”, a mai precizat Mircea Geoană.

 

 Geoană: România, sfâșiată și ruptă de-a lungul istoriei. Sub nicio formă NATO nu va accepta asta

 

Secretarul general adjunct al NATO e de părere că cicatricile istoriei îi fac pe români să privească cu o anumită îngrijorare spre viitor. Acesta poate fi unul din motivele pentru care aceste dezinformări au uneori succes. 

„Noi ca români avem poate și o memorie istorică. Având o geografie atât de expusă și fiind de foarte multe ori în istoria noastră milenară puși în situația de a fi sfâșiați și uneori rupți la propriu de marile puteri, avem o anumită îngrijorare undeva în memoria noastră istorică ca români”, spune Geoană.

Înaltul diplomat român a subliniat că NATO și UE nu sunt perfecte, sunt multe probleme care trebuie rezolvate și lucruri de perfecționat, dar nu există termen de comparație între familia acestor mari democrații și lumea autoritară.

Mircea Geoană a subliniat că Alianța e în prin proces de transformare care să asigure superioritatea tehnologică și militară a NATO pentru următoarele decenii.

„NATO e o instituție indispensabilă pentru modul în care vom trăi în anii și deceniile care vor urma”, a conchis secretarul general adjunct al NATO.

„Nu există nicio discuție cu privire la revenirea la sfere de influență în Europa. Este contrar a tot ceea ce reprezentăm” - Mircea Geoană, secretar general adjunct al NATO

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel