NATO monitorizează permanent vestul Mării Negre. În ultimele 24 de ore, trei mijloace de cercetare aeriană au patrulat în regiune

Ionel Copcea |
Data actualizării: | Data publicării:

Potrivit surselor de monitorizare a aviației de pe Twitter și Telegram, în ultimele 24 de ore, NATO a efectuat o monitorizare continuă a situației din vestul Mării Negre. În acest interval, în zonă s-au rotit trei mijloace de cercetare aeriană, respectiv o dronă RQ-4B, un avion P-8A și o aeronavă EP-3E.

O dronă de cercetare strategică de tip Northrop Grumman RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA a zburat deasupra zonei centrale a Mării Negre și apoi a efectuat un zbor lung peste partea de vest a acesteia, pe un traiect neobișnuit. Aparatul de zbor fără pilot, cu numărul de înregistrare 11-2046 și indicativul radio FORTE10, a decolat de la Baza Aeriană Sigonella de pe Insula Sicilia (Italia), a operat ieri deasupra Mării Negre și a revenit pe teritoriul italian peste noapte.

Din analiza traiectului de zbor al dronei rezultă faptul că aceasta a monitorizat atât teritoriul Peninsulei Crimeea, cât și zona în care s-a produs incidentul cu atacarea navei de cercetare rusești Ivan Khurs de către dronele ucrainene (la nord, nord-est de Strâmtoarea Bosfor). Trebuie menționat faptul că nava rusească a revenit ieri la Sevastopol și nu pare să fie afectată de impactul cu cel puțin una dintre cele trei drone maritime ucrainene.

După drona americană, în zona Mării Negre a sosit un avion de patrulare antisubmarin de tip Boeing P-8A Poseidon din cadrul Forțelor Navale ale SUA. Acesta a decolat de la Baza Aeriană Sigonella în timpul nopții și a operat în sud-estul României până de dimineață. Aeronava a orbitat de-a lungul litoralului românesc de la Marea Neagră, zburând la o altitudine de 7.925 de metri.

A doua rotație a mijloacelor de cercetare aeriană a presupus sosirea în spațiul aerian al României a unui avion american de tip Lockheed EP-3E Aries II. Aeronava aparținând Forțelor Navale ale SUA a decolat de la Baza Aeriană Akrotiri de pe Insula Creta (Grecia). Avionul, cu numărul de înregistrare 159887 și indicativul radio PQ54, a evoluat la o altitudine de 7.323 de metri. Acesta a survolat, de asemenea, spațiul aerian din zona litoralului românesc.

În concluzie, se poate aprecia că NATO monitorizează permanent din aer partea de vest (sud-vest) a Mării Negre, iar România joacă un rol major în misiunile de cercetare, punând la dispoziție spațiul aerian național.

Probabil că, sunt vizate mișcările de trupe rusești din regiune, care sunt implicate în conflictul din Ucraina, dar și situația de securitate de pe coridorul de transport al cerealelor prin Marea Neagră.

Surse: itamilradar.com, twitter.com, t.me.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel