NATO. Macron, strategia Franței. Planul prezentat lui Stoltenberg

Darius Muresan |
Data publicării:
Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron

Emmanuel Macron i-a prezentat, marţi, secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, 'rolul aparte pe care Franţa vrea să-l joace' în cadrul Alianţei, cu două luni înaintea summitului de la Bruxelles, transmite AFP, citând un comunicat al Palatului Elysee, infromează Agerpres.

Preşedintele Macron a prezentat 'viziunea franceză despre viitorul NATO: aceea a unei organizaţii unite şi soldare, modernizate, utilizându-şi optim resursele în serviciul stabilităţii şi securităţii în zona euro-atlantică, şi credibile şi eficace pentru apărarea noastră comună', menţionează comunicatul.

Întâlnirea a avut loc în pregătirea summitului NATO de pe 11-12 iulie, la un an după reuniunea la vârf a Alianţei la care preşedintele american Donald Trump, pe atunci nou ales, le-a cerut partenerilor europeni o creştere a contribuţiilor financiare, ameninţând, în caz contrar, cu o dezangajare a Statelor Unite.

Între timp, Franţa a decis să-şi majoreze bugetul pentru apărare, vizând atingerea a 2% din PIB în 2025, 'pentru consolidarea relaţiei transatlantice şi pentru creşterea credibilităţii militare a europenilor', i-a amintit Macron lui Stoltenberg.

Conform comunicatului de la Elysee, preşedintele Macron a insistat pe lângă secretarul general Stoltenberg ca NATO să ia 'pe deplin în calcul progresele Europei apărării'.

Uniunea Europeană a lansat în decembrie o cooperare structurată permanentă în domeniile securităţii şi apărării (PESCO), având ca scop dezvoltarea de capacităţi de apărare şi investiţii în proiecte comune. Şeful statului francez propune, în plus, crearea unei forţe comune de intervenţie europene, capabilă să acţioneze în afara NATO.

[citeste si]

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel