NATO îşi va instala un centru spaţial la Toulouse

Eduard Pascu / 05 feb 2021 / 17:14
Sursă foto: NATO
Sursă foto: NATO

Alianţa Nord-Atlantică îşi va instala la Toulouse, în sud-vestul Franţei, un centru de instruire şi de experimente în domeniul spaţial, a anunţat vineri Ministerul Armatelor francez şi Centrul Naţional de Studii Spaţiale din Franţa (CNES), potrivit AFP.

Ministrul armatelor, Florence Parly, "a salutat această decizie care ilustrează recunoaşterea expertizei franceze în materie spaţială şi care consacră vocaţia spaţială a (oraşului) Toulouse", potrivit unui comunicat de presă, transmite Agerpres.

Centrul de excelenţă al NATO pentru spaţiu "va fi situat în centrul celui mai mare ecosistem spaţial din Europa" şi "va beneficia de o expertiză unică, atât privată, cât şi publică, militară şi civilă, industrială şi academică", subliniază ministerul.

Cu un an în urmă, preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat crearea Comandamentului Militar Spaţial (CDE), cu un efectiv de aproximativ 400 de persoane până în 2025, într-o clădire din cadrul CNES din Toulouse. CDE urmează să găzduiască din vara anului 2021 Centrul de excelenţă al NATO pentru spaţiu ce va avea în componenţa sa "42 de persoane, dintre care 17 străini".

Centrele de excelenţă ale NATO sunt "organisme militare internaţionale care servesc la instruirea responsabililor şi specialiştilor din ţările membre sau din ţările partenere" şi "acordă Alianţei o expertiză şi experienţă recunoscute", potrivit CNES.

"Acestea contribuie la elaborarea doctrinelor, evaluarea învăţămintelor trase în urma unor operaţiuni, îmbunătăţirea interoperabilităţii, capacităţilor şi validarea conceptelor prin experimentare", mai subliniază CNES.

"În 2019, aliaţii au adoptat o politică spaţială a NATO şi au recunoscut spaţiul ca zonă de operaţiuni", menţionează la rândul său comunicatul Ministerului francez al Armatelor.

Franţa a adoptat Legea de programare militară franceză (PME) pe 2019-2025, care prevede un buget de 3,6 miliarde de euro pentru domeniul spaţial.

Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2021 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy