NATO își consolidează prezența navală în Marea Neagră. În regiune se află un distrugător și două nave de cercetare

Ionel Copcea |
Data publicării:

Potrivit datelor sistemului internațional de urmărire a navelor (AIS), în urma distrugătorului american USS Roosevelt (DDG-80), care a intrat marți, 15 septembrie, în Marea Neagră, se află nava de cercetare britanică HMS Enterprise.

Nava, care aparține Royal Navy, este considerată oficial o navă de cercetări hidrografice multirol, fiind dotată cu sonde ecologice și numeroși senzori remorcați, pentru culegerea de informații militare. Se estimează că aceasta va intra în Marea Neagră în dimineața zilei de miercuri, 16 septembrie.

HMS Enterprise s-a mai aflat în Marea Neagră și în anul 2018.

În prezent, în Marea Neagră îndeplinește misiuni și nava de cercetarea Dupuy de Lome din cadrul Forțelor Navale ale Franței. Aceasta este întrebuințată pentru ducerea cercetării radioelectronice în interesul Direcției de Cercetare Militară din Franța.

De asemenea, în seara zilei de marți, în Marea Neagră, a intrat și distrugătorul american purtător de rachete Roosevelt (DDG-80). Flota a 6-a operativă din cadrul Forțelor Navale ale SUA a precizat că “distrugătorul va participa la operații navale planificate”.

În același timp, s-a precizat că “Flota a 6-a operativă acționează permanent în Marea Neagră pentru sprijinirea aliaților și partenerilor din regiune”.

Comentariul autorului: Prin aducerea celor trei nave în Marea Neagră, NATO își consolidează prezența navală în regiunea în care, în ultima perioadă, s-a intensificat și prezența aeriană. Începând de la jumătatea lunii iunie, pe tot parcursul lunii august și mai ales de la începutul lunii septembrie, bombardiere americane și avioane de cercetare aparținând Forțelor Aeriene și Forțelor Navale ale SUA, dar și din alte state membre NATO (în special din Marea Britanie), au desfășurat zboruri intense deasupra apelor neutre ale Mării Negre sau în spațiile aeriene ale statelor riverane.

Probabil, întărirea prezenței navale a NATO în Marea Neagră este determinată de exercițiul de comandament și stat major la nivel strategic Caucaz-2020, care urmează să se desfășoare în perioada 21-26 septembrie, în special în sud-vestul Federației Ruse. Se pare că, în timpul acestuia, vor fi efectuate lansări de rachete, care au atras atenția și interesul statelor membre NATO.

În altă ordine de idei trebuie spus faptul că forțe și mijloace din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră (FRMN) au trecut la supravegherea directă a distrugătorului american Roosevelt. Pe timpul prezenței în Marea Neagră, acesta va fi escortat de fregata Amiral Essen a FRMN.

De asemenea, pe 15 septembrie, un avion de vânătoare rusesc de tip Su-27 a interceptat deasupra apelor neutre ale Mării Negre două avioane de cercetare R-135W aparținând Forțelor Aeriene ale SUA și Marii Britanii. 

 

 

 

 

 

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel