NATO este în măsură să trimită rapid peste 40.000 de militari în Letonia

Cătălin Costea |
Data publicării:
Mobilitate militară. Sursă foto: NATO
Mobilitate militară. Sursă foto: NATO

Aflat la Riga, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat după întâlnirea sa cu președintele Letoniei, Egils Levits, că, în caz de nevoie, în țara baltică pot fi trimiși în scurt timp peste 40.000 de militari, după cum a relatat Delfi.lv.

Vorbind despre posibilitatea ca Alianța Nord-Atlantică să își mărească prezența în Letonia, Stoltenberg a precizat că NATO a început în ultimii ani procesul de creștere semnificativă a prezenței militare în Europa „din cauza atitudinii agresive a Rusiei față de Ucraina și a anexării ilegale a Crimeei în 2014, precum și a provocărilor ulterioare din partea Federației Ruse care vizează destabilizarea situației și sprijinirea separatiștilor din Donbas".

Urmărim în mod constant cea mai mare extindere a sistemului general de apărare de la Războiul Rece. Grupările de luptă sunt desfășurate în statele baltice și în Polonia. Ne-am întărit prezența atât pe mare, cât și în aer. De asemenea, lucrăm îndeaproape cu aliații pentru a preveni orice amenințare la adresa aliaților. În special pe flancul estic al alianței - în regiunea baltică”, a explicat secretarul general al NATO.

Stoltenberg a mai declarat că vor fi trimiși specialiști atât în ​​Lituania, cât și în alte țări pentru a ajuta la rezolvarea situației de la frontierele externe ale UE. Acesta a mai amintit că împreună cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vizitat nu numai Letonia, ci și Lituania, „pentru a arăta că atât NATO, cât și Comisia Europeană sunt unite în lupta împotriva unui atac hibrid condus de Belarus asupra țărilor Alianței Nord-Atlantice”.

Pe 30 noiembrie, secretarul de stat american Antony Blinken va ateriza la Riga. Acesta sosește în Letonia pentru a participa la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO la care a confirmat participarea și ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu.

În prima zi a întâlnirii se va desfășura o reuniune pe teme de actualitate ale securității europene și vor avea loc discuții despre noul concept strategic al NATO. În a doua zi, miniștrilor NATO li se vor alătura omologii lor din Uniunea Europeană, Finlanda și Suedia. În aceeași zi, va avea loc o întâlnire cu miniștrii de externe ai Ucrainei și Georgiei, la care se vor discuta inclusiv aspecte privind situația din Balcanii de Vest și lecții învățate din misiunea din Afganistan.

Letonia găzduiește pentru a doua oară un eveniment de un nivel atât de important. În urmă cu 15 ani, a mai avut loc la Riga un summit NATO la care a participat președintele american de atunci, George W. Bush.

CITEȘTE ȘI: Bogdan Aurescu va reitera necesitatea descurajării și apărării în mod coerent a întregului Flanc Estic, la reuniunea miniștrilor afacerilor externe ai NATO

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel