NATO confirmă o instalație pentru armata SUA în Polonia

Tudor Curtifan |
Data publicării:

NATO a confirmat sâmbătă că prevede stabilirea unei instalaţii de stocaj pentru echipament militar american în Polonia, în timp ce Alianţa Nord-Atlantică îşi întăreşte prezenţa pe flancul său estic după anexarea Crimeii de către Moscova şi după criza ucraineană.

Conform Wall Street Journal, această instalaţie, în valoare de 260 milioane de dolari, se va afla la Powidz, la circa 200 de km vest de Varşovia, şi va adăposti vehicule blindate, muniţii şi arme pentru o brigadă. 

Lucrările urmează să înceapă în acest an şi ar trebui să dureze doi ani, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg ziarului. Un responsabil al Alianţei Nord-Atlantice a confirmat informaţia pentru AFP. 

NATO şi-a sporit capacităţile de apărare de-a lungul flancului său estic după anexarea Crimeii de către Rusia şi ca urmare a rolului pe care îl impută Moscovei în conflictul din estul Ucrainei. 

Grupuri tactice au fost desfăşurate în cele trei state baltice, precum şi în Polonia şi NATO ia măsuri pentru ameliorarea capacităţii sale de reacţie în caz de incursiune. 

Practica constând în "prepoziţionarea" echipamentelor în locuri strategice urmăreşte de asemenea să eficientizeze desfăşurarea resurselor în caz de criză. 

Stoltenberg a explicat pentru Wall Street Journal că noua instalaţie va veni "în sprijinul prezenţei americane crescute în Polonia". 

Guvernul polonez şi-a consolidat legăturile militare cu SUA, semnând luna trecută un contract pentru 20 de lansatoare de rachete mobile HIMARS americane, pentru 414 milioane de dolari, în timp ce în martie 2018, Polonia a achiziţionat pentru 4,75 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro) sistemul antirachetă americană Patriot, cu scopul de a-şi întări apărarea antiaeriană. 

Guvernul conservator de la Varşovia îşi multiplică eforturile pe lângă Washington pentru ca o bază americană să fie instalată pe teritoriul polonez, unde aproape 5.000 de soldaţi americani staţionează deja prin rotaţie în cadrul operaţiunilor NATO.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel