ROAF a ridicat din nou MiG-urile. NATO: Avioane militare din România, Bulgaria și Turcia au interceptat mai multe avioane militare rusești

S.I. Catalin |
Data actualizării: | Data publicării:

Avioanele de vânătoare ale NATO, cele care efectuează misiuni de poliţie aeriană, au interceptat mai multe avioane militare rusești în spațiul aerian internațional din nordul și sud-estul Alianței, în zilele de 9 și 10 februarie 2021, se precizează într-un comunicat de presă al Alianţei Nord Atlantice.

Pe 9 februarie, două avioane de vânătoare norvegiene au decolat de la baza aeriană Bodø pentru a intercepta două bombardiere ruseşti cu rază lungă de acțiune TU-160, în largul coastei Norvegiei. 

NATO precizează că misiunile de poliţie aeriană sunt modul prin care Alianţa asigură securitatea statelor membre. 

NATO aminteşte că, în acesta săptămână, avioanele de vânătoare ale NATO din România, Bulgaria și Turcia,  pe 10 februarie, au interceptat mai multor avioane militare rusești care zburau în apropiere de spaţiul aeriană al Alianţei, deasupra Marii Negre. 

Citeşte şi: Două bombardiere rusești cu rază lungă de acțiune Tu-22M3 au efectuat un zbor de patrulare deasupra Mării Negre

Centrul pentru Operațiuni Aeriene Combinate Torrejón, parte din structura de comandă a NATO şi subordonat Comandamentului Aerian al Alianței Nord-Atlantice, a alertat avioanele de vânătoare de la bazele aeriene Mihail Kogălniceanu, România, Graf Ignatievo, Bulgaria și Baza Aeriană Merzifon, Turcia, pentru a interceptat unui grup de avioane militare rusești care operează în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre. 

Citeşte şi: Avioanele spaniole Eurofighter încep oficial misiunea de apărare a spațiului aerian al României

NATO a dispus ridicarea de la sol a aeronavelor de Mihail Kogălniceanu, Graf Ignatievo şi Merzifon, deoarece avioanele ruseşti zburau cu transponderele oprite, fără să-şi indice poziţia şi altitudinea, fără să aibă un plan de zbor sau fără comunice cu controlorii de trafic aerian – toate acestea pot reprezenta un pericol pentru traficul aerian civil.

Grupul de avioane militare rusești a inclus bombardiere cu rază lungă de acțiune Tu-22, fiind escortate de avioane de luptă. NATO precizează că avioanele MiG-21 ale Forțelor Aeriene Române au fost primele care au interceptat aeronavele ruse, avioanele MiG-29 ale forțelor aeriene bulgare au fost ținute la sol, dar gata să intervină, iar avioanele F-16 ale forțelor aeriene turcești au decolat de la Baza Aeriană Merzifon, fiind gata să răspundă în orice moment. 

După ce avioanele ruseşti au părăsit spaţiul aerian respectiv, aeronavele NATO au revenit la sol, fiecare la baza de care aparţine.

DefenseRomania App

Fii primul care află cele mai importante știri din domeniu cu aplicația DefenseRomania. Downloadează aplicația DefenseRomania de pe telefonul tău Android (Magazin Play) sau iOS (App Store) și ești la un click distanță de noi în permanență

Get it on App Store
Get it on Google Play

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DefenseRomania și pe Google News


Articole Recomandate


CONTACT | POLITICA DE CONFIDENȚIALITATE | POLITICA COOKIES |

Copyright 2024 - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel